Monday, 12 February 2018

GULAI KARI TELUR ITIK


Asklmwkth....

Menu lunch yg heaven,telur itik boleh direbus,di goreng,dimasak lemak kuning,dimasak lemak putih,dimasak gulai atau kari,atau lebih mudah,telur itik yg sudah di rebus,dituang Air Asam.Yg orang dok cecah dgn ikan bakar tu....orang kampung Daku jarang sebut kari...lebih banyak yg sebut gulai....baru sebut kat suami,dah lama tak makan telur itik...esoknya suami Daku dah beli telur itik..










Masa buat diet...dok teringat nak makan gulai teloq itik...empat biji jer masak...Anak Daku bukan pandai makan telur itik.Telur ayam dia makan lar...Lagipun Dia makan kat tempat kerja.





Beli lima biji,sebiji Daku tinggal untuk goreng...dolu2 kan...zaman Daku masih belum kahwin...Atok Nenek kalau buat kenduri arwah atau kenduri Haul...Selain gulai ayam kampung,masak berempah kacang biji,tumis hati pedal kacang panjang,Mesti ada juga terselit menu,Telur itik masak kicap...Sedap nya orang dulu2 masak..Mungkin sebab masak guna dapur kayu kot..Ingat lagi,Nasi kawah atau disebut kawah tuli,diguna untuk masak nasi putih.Bahagian bawah nasi mesti ada kerak nasi..bukan kerak hitam tau...kerak yg ala2 kuning sikit warna dia...Kerak yg masih panas tu,di tuang dgn kuah gulai ayam kampung yg juga masih panas...ooommakkaaaii..sedap oooiii...Iiissshh..Nostalgia nya...











Macam biasa la Daku kalau buat kari tanpa santan..Dah bertahun tahun kari ku buat tanpa santan...Orang kampung Daku sebut juga GULAI HINDU...(maaf ye..itu kenyataan)Tiada niat mengagungkan nama bangsa lain...
Sama saja dgn ANDA masak kari ini...cuma Daku tak letak santan...rasa puas makan...Selera tak sama kan...Tapi tak bermakna Daku menolak kari bersantan..Dulu2 memang letak santan...Agak nya faktor umur dah makin meningkat.Lebih suka kuah yg pekat melekat...


























Gandingan sambal belacan dan ulam timun jepun dan petola rebus.Sambal belacan blend jer pun...malaz numbuk....












Lauk simple tapi hebat kat tekak Daku,cabai  siam tu untuk ulam gigit2..(geng mak Dik Cella)..hee..hee..








Dapat sekotak dari Majikan Suami...Jumaat ni,Tahun Baru Cina...start hari khamis dan Jumaat,berkampung di rumah jiran merangkap sepupu Daku.Gotong royong memasak.Hari jumaat tu,sepupu ada kan kenduri Tahlil,sebelah pagi kumpulan geng mengaji kami akan ada Yasinan,Doa Tahlil dan Doa Selamat dan makan2,hanya untuk orang perempuan.manakala selepas Solat Jumaat,jemaah lelaki pulak ambil giliran,sekadar bacaan Doa Selamat dan makan2...Dalam pukul lima petang pulak.Sepupu Daku adakan majlis santai2 hanya untuk keluarga dan kejiranan,iaitu sambutan Anniversary perkahwinan mereka dan sambutan harijadi Aina....Siap ada kambing bakar.....

Kemudian esoknya (Sabtu dan Ahad)Kami berkampung pulak di dewan orang ramai.Ada gotong royong masak2...sempena PERHIMPUNAN ANAK2 KAMPUNG.Yg mana keluar merantau,menetap di tempat lain.Masing akan pulang ke kampung berkumpul...Yg ada kelapangan lar.....Macam2 acara sudah di susun atur......kira sat berapa hari Daku gantung piyuk.....1,2,3.Tiga hari x yah masak...Sabtu dan Ahad tu pun,ada jemputan WalimatulUrus...







TERIMAKASIH PADA ANDA YG SUDI SINGGAH BLOG BIASA BIASA DAKU INI....Selamat Bercuti......
Ppssstt...Dik Cella,balik kmpg tak??








2 comments:

  1. Gulai Teloq Itik.....sedapnyerrr...
    kitet suka telur itik sebab egg yolk dia cantik dan sedap...mmmmm dah lama mak kiter x masak telur itik...mak kiter pernah rebus makan dengan air kopi pun sedappp..lemak...nanti nak minta mak kiter beli telur itik lah...

    ReplyDelete
  2. Kannn...sedap telur itik...tapi tak boleh makan selalu...kolestrol lebih tinggi dari telur ayam...

    ReplyDelete