Rezeki jgn ditolak,musuh jgn dicari.hari ahad punya majlis...tauke kantin sekolah menengah tempat anak daku bersekolah..dah beberapa kali tauke kantin yg lebih dikenali panggilan maksu buat majlis kahwin anak nya di rumah.tapi kali ni maksu buat majlis didewan sekolah agama berhampiran rumah beliau.aku,suami dan anak lelaki aku tepat sampai diwaktu jemputan tengah berbaris ramai...mujur buat dlm dewan.kurang panas.dah beberapa hari tidak hujan..
Goodies bag,cenderahati dari tuan rumah..alhamdulillah.dah nama pun tauke kantin sekolah..banyak larr guru yg hadir.sebenarnya bukan daku nak promote ye..tak dinafikan air tangan maksu kalau masak lauk kenduri memang sedap..keluarga daku pun pernah menempah lauk pauk untuk majlis kecil seperti tahlil..memang puashati la.harga pun berpatutan...sebenarnya ramai guru2 dan kakitangan sekolah yg selalu menempah makanan untuk majlis bertunang,doa selamat nak ke mekah ke..macammana boleh aku tahu?...ada larr...
Sedap2 yg disajikan.nasi minyak dan nasi putih,daging masak kurma,ayam masak merah,air asam dan paling aku sukai pajeri nenas.sedapnya....daku juga amik semangkuk kecil soto ayam.pun sedap juga...daku letak sambal kicap,dan kacang tanah goreng lebih....berpoluh juga la...pedassss....tapi sedap..(Terimakasih maksu jemput ogy sekeluarga).perut dah kenyang...jommm balik..x sempat tengok pengantin pun.waktu balik tu sempat le daku snap dari dlm kereta sek menengah daku pertengahan 80an dolu..x banyak sangat pun berubah.dari luaran larr..dewan sek agama ni berjiran dgn sek menengah(SMMS)ADA KE PEMBACA BLOG DAKU NI PERNAH BERSEKOLAH DI SEKOLAH MENENGAH MUDZAFFAR SHAH?
kecik 1 besar...alamat ni yg pertama ni yg terakhir la kot beli....tang kulit tu daku puji sebab rangup...aku pernah je buat ada la dlm 3 kali request dari anak sulung daku...pastu dah takde permintaan malaz la buat..aku buat dulu inti ayam + telur yg dipecahkan dlm kulit karipap.anak aku pun mengada x nak yg letak telur rebus.nak yg telur dipecah terus dalam kulit karipap..sampaikan tangan daku percik minyak panaz..(kau mampu)...sian aku...mana ada acuan karipap sebesar pinggan...anak punya pasal aku cuba buat..dah la aku ni fail bab kelim karipap.daku gelek tepung sebesar pinggan isi inti dan klim.memang x lawa la kan....tu bab klim,bab nak masukkan karipap dari pinggan kekuali tu yg tangan daku dpt habuan percik minyak panaz..anda boleh bayangkan tak?dah la malas nak kenang...tu je kot kisah daku hari minggu lepas...
Hahaha....
ReplyDeleteDulu mak kiter pernah citer..kuih tu orang Inggeris panggil Curry puff sebab inti dia rasa kari dan puff tu sebab bila gigit kuar angin bunyi puff kerana inti sikit..angin jer banyak...Agaknya aunty beli tu bukan karipap kot...tu curry puffffff....hahaha
Ooowh ye ke...,maybe la...takmo dah beli..majukk..
ReplyDeleteTauke kantin manglah airtangan sedap Ogy. Tapi mana mungkin dia yg madak mada majlis dia. Mu gkin keluarga dia pun panadai juga😁
ReplyDeleteYe kak zakie...anak2 dia memang handal masak...
DeleteTuan karipap tu nak cepat kaya. Buat besar inti sikiiit je hihi...
ReplyDeleteMemang nak cepat kaya...tapi kaya sekejap..dah lari sorang pelanggan...sebagai pembeli x kisah pun harga mcm tu...tapi tu la...berkira dgn inti...
DeleteTuan karipap tu nak cepat kaya. Buat besar inti sikiiit je hihi...
ReplyDelete