Sunday, 19 February 2017

KULIT TART

Asklmwkth...





Apa khabar ANDA?

Apesal entri kulit tat..lambat lagi nak raya..lambat ke????.....x salah daku 27/05/2017 ini,kita umat islam nak mula berpuasa....
Sebenarnya daku letak resepi kulit tat ni,atas PERMINTAAN teman whatsApp daku...daku amik juga tempahan untuk kulit tart,cheese tart dan tart nenas gulung...kecil kecilan jer....ada yg untuk hantaran,dan ada yg lebih kepada makan makan....
Resepi ni memang daku belajar dari guru(berbayar) yg di jemput dtg kerumah 4~ 5 tahun yg lalu...masa tu di ajar juga resepi tart telur,tart kastad dan tart buah....asal nya anak2 daku la yg suka sangat makan cheese tart.harganya kan  agak MAHAL untuk 1 pcs...x sanggup nak beli selalu....itu yg daku gigih belajar..Jgn tak tahu...kedua dua anak daku dah tak pandang dah cheese tart ni...sebab dah JEMU...haa..amikk kau...sampai dah takmo...daku kalau ada tempahan memang buat secukupnya...takde nak tinggal2...sape nak perabih..tak boleh makan selalu gak nanti...dah gemuk tambah gumok.he...hee...kalau tempahan raya,customer suka yg saiz kecik comei tu...
Ok..beralih kepada resepi...

Jomm tengok **

KULIT TART  **

125 gm margerin/planta  (daku guna jenama
pelangi)sebab wangi
250 gm tepung gandum
50 gm gula halus
1 biji telur
Acuan tart



CARA DAKU  **


Panas kan oven Anda 180c selama 10 minit...
Dalam satu mangkuk adunan yg besar,masukkan margerin atau planta bersama gula halus.pukul dgn senduk kayu.setelah sebati masukkan tepung gandum.gaul jadikan seperti serbuk roti,gunakan hujung jari sahaja.pecahkan telur pukul manja dgn garfu dan tuang dlm tepung.Uli sebati juga ala2 manja.agak2 tidak melekat di tangan.bulatkan,dan tekan dlm acuan.(daku x de gambar sebab tangan bertepung)tekan2 kan adunan tepung meliputi dalaman acuan.untuk kemasan.ambil pisau sisipkan tepung di gigi acuan(faham ke tak ni)...ambil garfu cucukkan ke dasar tepung supaya bila di bakar,tidak menggelembung dgn udara.bakar selama 30 minit





Dah hilang panasnya..simpan kulit tart dalam bekas atau balang yang sukar dimasuki angin...









5 comments:

  1. Waaaa....pandainyer aunty wat tart shell tu...
    Sedapnya cheese tart...
    egg tart...
    favourite kiter..
    Selalu beli kat bakery jer coz mak kiter x pernah buat...
    Nanti nak gi umah aunty lah..
    Nak makan tart banyak- banyak sebab anak aunty dah x makan..hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je dtg umah aunty...datang lah...nanti aunty buat kan untuk dik cella..

      Delete
  2. Terbalik kalau rumah kakak cepat aje balang menyusut
    Bisalah kan Ogy kalau rumah dah jadi pusat tempahan memang puaslah anak-anak sampai jemu kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu anak2 memang suka sesangat...
      Dah jemu dah...
      Tempahan kecil kecilan je... kak zakie..

      Delete
    2. Dulu anak2 memang suka sesangat...
      Dah jemu dah...
      Tempahan kecil kecilan je... kak zakie..

      Delete