Asklmwkth....
Ha..ha..sememeh je kuih dakukan...takpe..janji daku tak ciplak gambo orang punye....
Sarapan apa Anda pagi ini....Nasi lemak,nasi goreng,mihun goreng,nasi impit,atau kuih muih basah kuih talam ke,bingka ke atau yg jenis goreng karipap ke.....iiissshh dah lama tak buat karipap..letak inti pedas kentang,tapi daku lebih suka inti ubi keledek.kalau dpt yg warna oren tu lagi sedap..manis..
Kuih balung ayam mmm...mmm spesis kuih peria...daku suka makan kuih ni..masa arwah mak aku masih ada...mak selalu buatkan...kuih ini juga kegemaran arwah abah.dolu2 kan tepung pulut tak perlu beli mcm skrg...arwah abah daku kan pesawah...dlm banyak petak bendang tu ditanam padi beras...akan ada satu petak ditanam padi pulut...aku masih ingat keharuman butir padi pulut bila dipicit,akan terkeluar cairan seperti susu(bermaksud butir padi pulut tu belum matang)bukan untuk dijual padi pulut.abah aku akan bawa satu guni tu kekilang padi berhampiran untuk dijadikan beras pulut.seguni tu bertahan sehingga musim yg akan datang...bestnya kenangan masa tu..ada harinya mak aku akan tanak pulut.makan dgn ikan wadik(tau ke ikan wadik???)mak aku akan pelbagaikan pulut tu boleh di buat kuih lopes,pulut udang,pulut tekan(tau ke pulut tekan?)tapai pulut.mak aku kalau buat tapai memang manisss......kuih pula mak aku paling kerap buat kuih balung ayam..dolu2 kan mana ada pengisar letrik mcm skrg.dulu guna lesung dan alu.Yg jadi mangsa kakak aku la tukang tumbuk.arwah mak aku tukang ayak daku pulak lebih kepada jadi pemerhati...ha..haa..biasa nya selepas diayak.bahagian yg akhir sekali.akan tinggal beras yg masih ala ala kasar sedikit kurang lebih dalam 1 mangkuk.mak aku dah tak ayak.dibiar saja begitu.dipanggil TEPUNG ANTAH dijadikan doh kuih balung ayam.dia punya rasa sedap tau..tak sama mcm tepung pulut yg diayak...iiiissshhh...faham ke Anda apa yg daku maksudkan...kalau orang BANJAR faham je..orang BANJAR panggil sebut BALUNGAN HAYAM....ha..ha...aku orang banjar..
Nampak kuih daku berkumpul ditengah ramai2....kes angkat terus dari kukusan...
KUIH BALUNG AYAM
Bahan**
2 cawan tepung pulut
1 sudu penuh tepung gandum
5 helai daun pandan
1 cawan air
Garam secubit
Daun pisang
Minyak sedikit
Inti**
2 cawan kelapa parut putih(sederhana muda)
gula merah secukupnya
Gula putih(ikut kemanisan)
1/2 cawan air
pes durian
Garam secubit
Cara daku**
Masukkan air+gula merah+gula putih.masak sampai cair,tapis.
Masak semula air gula masukkan kelapa parut,pes durian dan garam.kacau dgn api sederhana kecil.masak hingga kering sedikit.angkat.biarkan sejuk.ketepikan
Untuk doh#
Daun pandan cuci bersih,potong,blend lumat bersama air,tapis.buang hampas.
Sediakan bekas,masukkan tepung pulut dan tepung gandum.kacau air pandan dan garam secubit.masukkan sedikit demi sedikit kedalam tepung sambil diuli sebati.agak2 tak melekat ditangan.ambil daun pisang untuk lapik doh dlm pengukus.sapukan minyak sedikit.ambil sekeping lagi daun pisang kecil sapu minyak untuk lapik doh.ambil doh sebesar buah dokong,bulatkan dan tekan manja.letak 1 sudu kecil diatas doh.tutup doh.kemaskan tepi2 tu supaya inti tak terkeluar.buat sampai habis.panaskan air kukusan sampai mendidih.letak kukusan dan tutup dgn kain untuk elakkan air jatuh(daku lap penutup).kukus lebih kurang 8~10 minit saje...siap...angkat..biarkan sejuk...
Satu tips
Untuk Anda yg selalu ketiadaan buah durian diluar musim..masak inti bersama durian ..kemudian FROZEN kan...bila nak guna..defrost kan...he..he..
Waaaa...macam best la kuih aunty tu...mak kter lum pernah wat kuih nih...
ReplyDeleteada duriannnnnnnn...nak jugakkkk..huhuhu
Ade la mak dik cella buat yg inti kacang tu...doh yg sama juga..inti je lain2..he..hee
ReplyDeleteHanya org banjar saja taho kasadapan wadai balungan hayam....perghh nyaman banar, wadai² banjar banjar semua 👍👍👍
ReplyDeleteMemang nyaman. Orang banjar haja yang bisa ma olah. Orang melayu kada bisa ma olah kaya orang banjar leh.
ReplyDelete