Aslmkth....
Mood rajin le ni...cer kalau malaz...apa pun x jadik.manusia kan ada pasang surut...biasa la tu...sapa ada pokok mengkudu kat rumah...mesti ada kan...lagik2 kalau berumah dikampung...tapikan ....Daku takde pokok mengkudu.agaknya mengkudu pun malaz nak berpucuk nanti asyik kena petik ngan daku yg memang peminat mengkudu.aku dah berkali cuba tanam tapi memang takmo hidup(sian daku).selalu mak saudaraku yg rajin sedekah...Terimakasih makndak.murah rezeki makndak..aminnn.aku pernah makan kerabu daun mengkudu.orang tua2 kata bagus makan daun mengkudu.betul la kot sebab pahit2 yg amat...daun mengkudu ni warna dia hijau terang cantik.....tapi bila direbus berubah menjadi gelap...mak saudara aku yg sorang lagi suka makan mengkudu di buat ulam mentah.mak saudara daku tidak rebus daun mengkudu tapi dia letak daun mengkudu yg lebar2 tu atas nasi tanak yg baru kering airnya.kemudian tutup dgn tutup periuk 10 minit.cecah dgn sambal kelapa atau orang kampung aku sebut sambal nyior.mmm,...mmm daku x minat sambal kelapa.kalau diberi pilihan lagik suka sambal belacan...itu la kan selera tak sama.macam juga minuman.ada orang suka manis,daku lebih kepada kurang manis.....
Berbalik kepada resepi ni..daku campurkan juga sayur kacang buncis....(kes nak abiskan stok)
LEMAK PUTIH MENGKUDU
Bahan**
Secekak mengkudu
10 batang kacang buncis
Sebiji cili merah(daku guna setangkai cili kering(guntingkan)
Ikan bilis sejemput(bersihkan)tumbuk kasar
1 biji bawang besar(hiris)
1 cawan santan pekat(dari 1/2 biji kelapa)
1 cawan santan cair
Garam,serbuk perasa
1 sudu teh gula
Cara daku**
1)cuci bersih daun mengkudu,rebus,buang air,tos,perahkan mengkudu,hiris sedikit kasar daun mengkudu,hiris serong juga kacang buncis yg telah dibersihkan...masukkan santan cair,mengkudu,kacang buncis,bawang hiris,cili kering,dan ikan bilis yg ditumbuk kasar.buka api sederhana dan mendidih.sambil dikacau.
2)setelah mendidih masukkan santan pekat,garam,gula dan serbuk perasa.sambil dikacau.supaya tidak berbintil santan.jgn masak lama sangat.nanti lembik..tutup api dan angkat.siap.
##sayur lemak ni kupadankan dgn ikan goreng tapi kalau ada ikan masin goreng lagik la sodapp,dan sambal belacan tomato..
Esok nak masak apa lah pulak...?iiiisssh.buntu..buntu...
Aunty geng ngan mak kiter...suka mengkudu...
ReplyDeleteHuhuhu...yg ni kiter x geng la aunt...kiter x suka sayur ni..pahittt
Alamak...dik cella x suke ye...takpe aunty geng mak dik cella..p main jauh jauh....
ReplyDeleteKak Ogy atas landasan kesihatan yg ada sandaran ilmiah..syabbas..ini kajian saintifik UKM 2018
ReplyDeleteInternational Journal of Vascular Medicine
Volume 2018, Article ID 6317434, 10 pages 5. Conclusion
Chronic consumption of Thermo oxidised Palm Oil (repeated reheated cooking oil use in typical Malaysian households) diet in postmenopausal subjects (lab rats) appeared to induce hypertension, atherogenic lipid profile, and recognized histological and ultrastuctural features of atherosclerosis. Treatment with Morinda Citrifolia(MC) leaf (Daun Mengkudu) was shown to maintain the normal aortic histology, histomorphometry, and ultrastructure. In conclusion, we reported the protective effects of MC leaf against atherosclerosis and validated its therapeutic uses in Traditional Malay Medicine.
Kesan Atherosclerosis atau kewujudan plak pada saluran darah adalah Darah Tinggi yg akhir sekali ramai yg makan Hospital Drugs yg di panggil nama saintifik lah tapi hanya blood thinner (bukan ubat...drugs , drugs lah ia cuma tutup kesan saja...silap kita yg panggil nya UBAT!! Ubat adalah yg menghalang atau menghilangkan penyakit..i.e. mendatangkan syifa' atau cure...Jadi ubat atau pembawa syifa' sebenar kalau nak banding di antara blood thinner yg ada kesan lain dan daun mengkudu yg asli dari tanah ciptaan Allah swt dgn QADAR (kadar...yakni kadar2 khasiat yg diTENTUKAN i.e. di Qada' kan.) yakni tumbuhan asli ciptaan Allah menurut Qada dan Qadar nya adalah ubat yg SEBENAR nya.
ReplyDelete