Thursday, 16 February 2017

LEMAK KUNING KELADI PUTIH

Asklmwkth



Lemak kuning keladi putih.dah lama tak masak keladi masak kuning ni...kejadian nya masa cuti Thaipusam aritu...sehari sebelum tu adik daku bagitau nak datang rumah.Dia ada permintaan nak suruh daku masak keladi lemak kuning.sebelum ni kalau masak keladi daku lebih suka masak asam pedas.keladi tu daku beli dari jiran sekampung 4 pokok 3 hinggit...aku ada tanam keladi sebelum ni yg besar dah di cabut.tinggal yg kecik2 ..tanam tepi rumah...dah la macam hidup segan mati tak mau...memamg mcm tu ke...orang yg rajin tanam kurang minat makan keladi...orang yg macam daku ni,yg memang pantang nampak keladi bila tanam tak berapa menjadi...Nama saja dok di kmpg.....he..he...sian daku....ubi tu keladi putih.daku pun bukan tau sangat jenis2 keladi ni..orang kampung daku kata paling sedap keladi udang.napa eek dipanggil keladi udang?jiran daku kata sebab pangkal batang tu kemerah merahan ala2 pink.ada orang lain lak kata yg sedap buat sayur keladi minyak...x kisah la..janji ada ubi..daku suka ubi..batang nya kureng...adik daku lak suka batang...haaa...cantik sangat kan....biar daku dan suami abis kan ubi......


Bahan **


4 pokok keladi(dikupas ubi dan batang)
asam gelugor 10 keping
6 tangkai cili kering(potong dan rendam air panas)
2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
halia sedikit
2 batang serai
1 biji bawang besar
2 biji bawang kecil
2 sudu ikan bilis(bersihkan)
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk lada hitam
2 keping asam gelugor
Daun kesum secukupnya
2 sudu minyak masak
Garam,gula/serbuk perasa

CARA DAKU**




Kupas keladi dan batang keladi.buang kulit ari batang keladi,potong ubi dan batang.rendam dgn air paras keladi bersama 10 keping asam gelugor biarkan dlm 10 minit.bilas bersih ubi dan batang(sambil baca selawat nabi,pesan arwah mak daku),tos.
Masak air panas bersama asam gelugor yg diguna untuk rendaman tadi.bila mendidih masuk ubi,biar separuh masak,angkat,tos.masuk pula batang celur juga separuh masak,tos.buang air yg dicelur.
Blend cili kering,bawang besar,bawang kecil,halia,serai dan ikan bilis bersama sedikit santan cair.kisar sampai halus.
Panaskan api masuk 2 sudu minyak masak.masukkan bahan kisaran bersama serbuk kunyit dan serbuk lada hitam...api biar sederhana sambil dikacau..walaupun santan cair,elakkan dari berbintil.biar nak wangi bahan kisaran tadi.masukkan santan cair,keladi.sambil dikacau dan mesra dan mendidih sedikit baru masukkan santan pekat dan asam gelugor dan daun kesum.kecilkan lagi api rasakan dgn garam dan gula atau serbuk perasa.tutup api.alih kan periuk.supaya kuah tidak berbintil.


###petua arwah mak daku###

Nak elak kan tangan gatal waktu "bersiang" keladi.tangan mesti kering,pokok keladi pun kena kering.jgn libat kan air langsung.sesudah selesai bersiang keladi baru direndam.kalau ada sarung tangan getah lagi bagus.jikalau terkena juga kegatalan tangan.cepat2 digosok dgn garam kasar.ada orang kata lepas makan keladi.badan akan dimasuki angin.untuk elakan masuk angin.masukkan lada hitam dan halia dlm masakan tersebut.Insyaallah.




4 comments:

  1. Petua tu betul Ogy. Kakak org kampung jati so petua ini memang kakak pun pakai. Sebab kalau gatal memang tak selesa.

    ReplyDelete
  2. Betul tu kak zakie....orang tua dulu2 memang bijak...

    ReplyDelete
  3. Kiter pun belajar pasal pokok keladi dalam subject BM...
    Bagai mencurah air ke daun keladi..
    Ada classmate kiter xtahu pokok keladi..
    Kiter pun berlagak la sikit sebab kiter tahu pokok keladi...hihihi

    ReplyDelete
  4. He..he..pandai la dik cella ni...dolu2 aunty pun pelik air kalau curah atas daun keladi kenapa tak bertakung...

    ReplyDelete