Minggu ni dah mula kerap hujan.agak lebat,siap pakej kilat guruh dan angin.tengahari panas lit lit orang utagha kata...petang mendung hitam membawa ke hujan nan lebat...ALHAMDULILLAH....
Menu ni daku masak minggu lepas nyerr...sambal keli ni antara ikan yg anak2 daku makan...anak2 daku tak semua ikan dorang makan..mcm bawal,siakap yg memang tak makan.dah jenoh pujuk suruh makan dari depa kecik.....kalau ikan darat keli je dorang makan.ikan laut lak memang tak la...asyik ayam,ayam,ayam.sotong,udang,ketam pun tolak tepi.......sayur pun sama yg si abang tu cuma suka kobis goreng itu pun yg di goreng ala2 mamak tu...kekuningan...tapi si abang tu paling suka pulak JERUK MANDAI....kekadang daku pelik juga mandai yg tak semua orang pandai makan...boleh lak anak daku makan.pajeri pun anak daku makan tapi bukan nenas atau terung,amik kuah pekat tu je...ikan keli biasa nya anak2 daku suka di goreng di sambal tumis atau kadang di buat keli berlado.....ikan keli ni kan cuci bersih.buang darah kat tulang perut tu(daku cuci bilas dgn limau kasturi dan garam kasar.
Ok...beralih kepada resepi biasa2 daku...
Ikan keli yg sudah di bersihkan,di kelar,tos sebentar kemudian di lumur garam dan serbuk kunyit.panaskan minyak dan goreng(terpulang nak garing atau tidak)
potong cili kering secukup nya,direndam air panas sehingga lembut.cuci bersih dan tapis.kopek bawang besar 1 biji,bawang kecil 3 biji,bawang putih 2 ulas.cuci bersih semua bawang.blend lumat cili kering,bawang besar,bawang kecil,bawang putih,belacan,air sedikit dan minyak 2 sudu untuk lumat kan biji cili kering.....zzzzaaasss ....siap.tinggalkan sedikit minyak gorengan ikan dan terus tumiskan sambal blend tadi sehingga sambal betul betul masak,masukkan sedikit air supaya tidak hangus sambal.dah puashati masukan sekeping asam gelugor,masukkan ikan keli goreng,kecilkan api,masukan garam,gula secukup rasa.kacau supaya sambal meresap pada ikan.tutup api dan angkat.....
Resepi ini lebih kutujukan kepada anak daku yg berada jauh dari mataku dan hidup berdikari...x payah la nak suruh tulis kat whatsApp nak masak sambal keli macam mana kannn.refer je blog mak ye....he..he..
Ikan keli ni kalau kita nak goreng sahaja,lumurkan serbuk kunyit LEBIH sedikit supaya garing cantik dan sedap....
Ikan Keliiiii....
ReplyDeleteFavourite kiter tuh..
Tapi mak kiter jarang masak ikan keli..huhuhu..
Nak larikkkkk gi umah aunty ar cam ni...ada ikan keli..ada kek...tart..
huh..nyum3
Ooowwh dik cella suke makan ikan keli ye...
ReplyDeleteDatang la rumah aunty bila balik kampung nenek...
Ooowwh dik cella suke makan ikan keli ye...
ReplyDeleteDatang la rumah aunty bila balik kampung nenek...