Hari selasa punya lunch menu......nampak tuhh..kulit ikan lampam tu tanggal...daku letak sikit garam,dan sikit kunyit kasi seri ikan tu...pastu bungkus dgn aluminium foil,pastu bakar guna pemanggang ajaib....kurang lebih dekat hampir 60 minit,siap..biasa2 je saiz lampam tu hasilan kolam belakang rumah daku...ada telur dlm perut lampam tu...memang fresh la ikan tu...dpt la dlm setengah besen ikan yg bercampur antaranya teroboi....talapia pun ada...kadang2 ikan bulan pun ada...kenal ke ikan bulan???...ikan tu bermata besar,ada jelawat...tapi x selalu dpt tangkap...udang galah pun ada sesat....hu..hu..
Dah ada ikan bakar kena la ada air asam kan...jujur nya daku kalau buat air asam kureng......Daku lebih suka air tangan orang lain buat air asam...
Tu la bahan air asam,antaranya pelam telur(pauh) yg daku sagat,bawang besar,cili merah,cili padi,sedikit belacan,air asam jawa,garam dan serbuk perasa....apa lagi eek yg kurang....buah tomato pun abisss...
Potongan ikan yg sudah di bersihkan,daku frozenkan...minggu depan nak buat kenduri HAUL arwah...dlm freezer dah ada stok ikan2 yg lain...selain menu ayam dan daging.ikan kolam hanya la menu sampingan...
dlm mangkuk plastik tu telur ikan lampan dan teroboi...ni kalau anak saudara daku yg nama INTAN tu nampak....nangis dia...suke sangat makan telur ikan...x pa nanti dia akan balik kmpg boleh la goreng kunyit kat dia....
Wahh Ikan Lampam...
ReplyDeleteIkan ni kiter tau sebab nenek selalu pancing kat sungai dapat banyakkkkkk...Pastu nenek wat pekasam...kiter suka pekasam...mmmmm dap mmm..hee