Asklmwkth.....
Fuuhh....lap peluh jap...cuaca yg panas atau daku yg kepedasan.....ala..bukan pedas mana pun...biasa2 je....sapa suka petai....daku suke petai mentah....hah jgn dok pelik...daku kalau makan petai dgn kulit nya sekali....eeeh tapi bahagian tepi kiri dan kanan kulit yg keras tu kena la buang......daku belajar makan petai mentah dari arwah mak dan abah daku
arr.....bukan la arwah mak daku x masak petai...sekali sekala arwah buat sambal petai letak ikan bilis...aku pulak selalu letak udang....
petai pun dah naik harga...untung la orang yg ada pokok petai sendiri...boleh jual segar dan boleh dijeruk untuk dijual....
Ni petai beli ye....daku dan semua saudara mara tiada yg mempunyai walau sepohon pokok petai.....arwah mak daku dolu2 suka kikis kulit luar petai sebelum di sambal tumis...tapi daku tak kikis pun....
Jom intai resepi biasa2 daku...
SAMBAL PETAI KERANG
3 papan petai
1 cawan kerang (sudah direbus dan di kopek kulit)
segenggam cili kering
1 biji bawang besar
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih dan(cincang halus)
1 biji bawang besar(potong bulat)
secubit belacan(optional)
sedikit garam
serbuk perasa/gula
1 senduk minyak
CARA DAKU **
Bersih kikis kulit dan potong petai nipis,
gunting cili kering dan rendam air panas hingga lembut,tos.blend cili kering bersama bawang besar,bawang merah dan belacan hingga lumat dgn sedikit air.panaskan minyak,goreng sebentar potongan petai,angkat.gunakan minyak yg sama masukkan bawang putih yg dicincang.masukkan sambal blend dan tumis hingga naik wangi.masukkan air sedikit supaya tidak hangus.masukkan petai kerang dan bawang besar.perisakan dgn garam gula atau serbuk perasa..tutup api dan angkat..
Sambal petai ni sedap juga jika dimasukkan sedkit pati santan.jumpa lagi lain entri...
PETAIIIIIIII....
ReplyDeletemmmm....I like it...
Dah start cuti sekolah boleh makan petaiiiii..
Hahahha
Ha...ha...kagum aunty..dik cella pandai makan petai...kita kawan ye...kampung Nenek banyak pokok petai kaƱn..
DeleteThis comment has been removed by the author.
Delete