Saturday, 11 March 2017

GORENG PISANG SAMBAL KICAP PEDAS

Asklmwkth.......




Apa menu juadah ptg Anda di petang2 begini???cucur badak,bubur kacang atau cekodok pisang.best juga kalau dapat pekena karipap panas waktu ini....Dengan cuaca yg tidak menentu ini,asal petang je mendung dan guruh...apa tanda nya???...mesti la hujan kan...ada juga la mendung tapi tak hujan...



Pisang goreng ni pisang awak yg ditanam depan rumah daku...tanaman daku(kagum daku pisang yg daku tanam berbuah dgn jaya nya..)sebab....selalu daku tanam apa pun..kurang menjadi...sebelum tu aku dah cuba tanam pisang tanduk dan nipah pemberian mak saudara daku yg tinggal di MANONG,KUALA KANGSAR...pokok2 pisang tanaman mak saudara daku punya la meriah dgn tandanan buah yg panjang,pokok pula punya la gumok...bila aku tanam....kesian kat daku...x nak membesar pokok pisang tu...last sekali mati....anak pisang awak ni daku amik berhampiran rumah daku juga dan ku ubah tempat lain...tahun lepas punya sikat pisang sepokok tu ada 14 sikat...punya la panjang kau....sebut pasal pisang ni kan.selalu sangat dah daku dengar rungutan orang2 kampung yg kehilangan tandanan pisang.pokok pisang tanaman arwah abah daku yg sejak dulu ditanam di hujung tanah kepala sawah yg memang kami jarang pergi tengok...memang selalu la pisang mula tua sikit...ada la TANGAN PANJANG yg akan ambil....sekarang pulak JANTUNG pisang pun tangan panjang ni curik...punya la dorang ni TERDESAK...berapa sen sangat la si..tangan panjang ni dapat hasil jualan jantung pisang...betui2.....x ingat mati la dorang ni...iiiiosssh....kalau tuan punya tak HALAL kan.....!!!!confirm jadi darah daging...
panjang lak daku tulis ni....

Jom intai resepi biasa2 daku....

RESEPI GORENG PISANG**

Sesikat pisang awak(belah dua)
1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
2 sudu tepung goreng pisang
air kapur(daku x letak)
secubit garam
air(ikut sederhana pekat)
2 sudu besar minyak panas
minyak

CARA DAKU**

Satukan dalam mangkuk tepung gandum,tepung beras dan tepung goreng pisang berserta garam .masukkan air sedikit demi sedikit.tidak pekat dan tidak cair,kemudian masukkan 2 sudu minyak panas(untuk lebih rangup).panaskan minyak untuk menggoreng,celupkan belahan pisang dalam adunan dan digoreng sambil di balikkan...dah garing,angkat dan tos atas kitchen towel..goreng sampai habis.siap.

SAMBAL KICAP PEDAS..

7 Biji cili padi(buang tangkai)
3 biji bawang putih(buang kulit)
Sedikit garam
1 sudu kecil gula
kicap pekat manis

CARA DAKU

panaskan sedikit minyak,goreng cilipadi dan bawang putih,tumbuk bawang putih dan cili padi hingga lumat,tuang kicap ke dalam lesung batu secukup nya,masuk juga garam dan gula.lenyek dan gaul rata sambal kicap sebati,sediakan mangkuk kecil,sudukan sambal kicap pedas kedalam mangkuk kecil,sedia untuk di cecah pisang goreng,keledek goreng dan sukun goreng atau ubi kayu goreng...

Makan goreng pisang cecah sambal kicap ni asalnya daku terpengaruh masa tinggal di JOHORE BAHARU masa zaman dara dolu...ha..ha...sibbaik x berjodoh dgn orang tu.....dulu daku pelik,kenapa dorang makan pisang goreng bercecah kicap...itu lah kelainan negeri johor...daku suka makanan johor,antara nya ASAM PEDAS,MASAK LEMAK CILI API,SAMBAL GORENG...semua tu kakak kesayangan daku yg masak,SAMBAL BELACAN akakku pun A...lemak cili padi akak daku masak guna cekur...sedapnya...kak ooo  kak...ogy rindu masakan akak...hu..hu..nangis...



1 comment:

  1. Pisang Goreng.....
    Cedap3....
    Sambal Kicap....
    ssssss.....pedas

    ReplyDelete