Tuesday, 14 March 2017

BUBUR CACA NANGKA MADU

Asklmwkth...




Kita membubur pulak kali ni....nangka madu tanaman arwah abah daku yg rasa nya dah lebih 30 tahun...dah tak tegak pun pokoknya..asalnya memang condong dan atas faktor ditanam ditepi parit bertambah kecondongan nya....nangka jenis x sesuai dibuat sayur.....dulu nangka ni memang manis..tapi skrg dah kureng...dulu buah sebesar baldi...skrg biasa2 je saiz....arwah mak aku dulu suka buat murtabak berinti kan nangka....sedap ooo.....adik daku akak daku pandai la buat murtabak....daku???he..he..jujurnya memang tak pandai...
kali ni suami daku nak bubur nangka berserta caca....bukan yg warna warni tu ye.....seingat daku belum pernah beli yg caca warna warni tu....







Jom intai resepi bubur caca nangka madu

RESEPI BUBUR CACA NANGKA MADU

BAHAN **
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan air
2 cawan isi nangka(hiris kecil)
3 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
3/4 cawan gula pasir(ikut kemanisan)
secubit garam
pandan

CARA DAKU **

Masukkan tepung gandum dalam mangkuk,masukkan air sedikit demi sedikit,agak2 tidak melekat ditangan...taburkan sedikit tepung atas talam dan guntingkan doh tepung menjadi kecil...gunting sampai habis...
masukan kedalam periuk santan cair dan simpulan pandan.masak atas api sederhana hingga mendidih,masukkan gula pasir.bila gula dah hancur,masukkan tepung caca dan hirisan nangka kedalam santan cair.bila tepung caca timbul,masukkan santan pekat dan garam..sentiasa kacau supaya santan tidak meruap keatas.tutup api


Info sikit
bubur ni perlu diangkat dari atas dapur.untuk elak bubur menjadi semakin memekat....enak di sudu bila dah sejuk...jom makan bubur.....Bismillahhirrohmanirrohim....

3 comments:

  1. Waaaa....mak kiter pun ada buat Bubur Caca hari apa ntah ....Tapi x sama cam aunty nyer...
    Tengah Q untuk entri nanti...
    Tunggguuuuuuu

    ReplyDelete
  2. He...he....x sabar nak tunggu bubur caca mak dik cella..aunty nak semangkuk yee...

    ReplyDelete
  3. He...he....x sabar nak tunggu bubur caca mak dik cella..aunty nak semangkuk yee...

    ReplyDelete