Asklmwkth....
Hari selasa punya menu....dah tatau nak masak apa....geledah punya geledah jumpa sepaket ikan kolam campur antaranya ikan sepat,teroboi dan kenying...daku tak tau la kat tmpt lain sebut apa,ikan tu kecik ja.dalam tu ada juga sedikit telur ikan kenying.tapi bukan telur ikan talapia.sebab kalau telur talapia kalau ada daku buang je sebab rasa dia pahit tak sedap...kuah pedas talapia hitam ni kalau orang BANJAR sebut kuah BEJERANG...hirup sedap ni..dia ada rasa pedas,wangi dan manis...bukan manis gula ye...macam mana nak cakap ye...biasanya ikan sungai atau ikan darat la dimasak cenggini..rengkas dan mudah tapi sedap..dilawankan dgn nasi panas dan sambal belacan ulam pucuk ubi gitu......
jom intai resepi biasa2 cara daku....
Talapia hitam ni agak besar sedikit..sekoq je pun daku masak..ikan yg lain tu daku goreng.ikan yg sudah dicuci bersih bersama sedikit telur ikan kenying.
Antara bahan tumbuk....
bawang kecil 2 biji,1 ulas bawang putih,sedikit kunyit hidup,sedikit halia,cili kering 1 tangkai (potong kecil rendam air panas),lengkuas muda sedikit,serai 1 batang.
(tumbuk semua bahan separuh lumat)
sediakan periuk atau kuali pun boleh,panaskan minyak 2 sudu,masukkan bahan tumbuk,tumis hingga naik wangi,masukkan 2 cawan air berserta belacan,didihkan dan masukkan ikan,telur ikan dan asam gelugor,renih dgn api kecil selama 7-8 minit,rasakan dgn garam dan serbuk perasa.siap...
Dolu2 kan sedap sangat bila arwah emak masak...walaupun biasa2 saje tapi...sangat nostalgia waktu itu...air tangan seorang IBU...
Wahh..cam tomyam ke aunty..
ReplyDeleteikan kenying tu cemaner aunty..kiter x pernah dengar..tanya mak..mak pun cakap x kenal ikan tu..share pic la aunty..heee
Ikan kenying tu seakan ikan baung,ikan tu sebesar 2 jari je..tapi ada telur sebesar hujung jari kelingking..sedap telur nya.nanti lenkali aunty letak pic
ReplyDeleteIkan kenying tu seakan ikan baung,ikan tu sebesar 2 jari je..tapi ada telur sebesar hujung jari kelingking..sedap telur nya.nanti lenkali aunty letak pic
ReplyDelete