Asmwkth...
Menu rengkas tapi cukup membuat daku bertambah tambah nasi tanpa sedar.....kalau makan lauk cenggini tak perlu ada kuah bagai...bagi daku cukup ada ulam dan ikan goreng atau telur mata...kalau ulam tu jenis yg rangup2 seperti kacang panjang dan timun jepun...agaknya kalau cecah ubi kayu rebus lagi sedap.bulan lepas la tengok bloghttp://namakucell.blogspot.my/2017/01/sambal-hijau-ikan-bilis-tomato.html...mak dik cella tu pandai masak...
Daku guna bahan2 bahan tu je...serius memang sedap...
Thanks dik cella.....sorry ye aunty memandai letak cili hijau besar...takut pedas sebenarnya....ha..ha..
SAMBAL HIJAU IKAN BILIS TOMATO
Bahan**
3/4 cawan ikan bilis
2 biji bawang besar
1 biji bawang kecil
2 ulas bawang putih
Segenggam cili padi
3 biji cili hidup hijau
Secubit belacan
2 biji buah tomato(potong wedges)
Garam,gula
Minyak
Cara daku**
Bersihkan ikan bilis,cuci bersih,tos.
Bawang besar belah empat,bawang kecik dan bawang putih belah dua.
Panaskan minyak,goreng ikan bilis garing,angkat.
Goreng juga bawang besar,bawang kecil dan bawang putih.angkat dan tapis.goreng juga cilipadi dan cili hidup hijau(daku patah patahkan)angkat dan tos.sejukkan sebentar.
Mesin kasar bahan goreng kecuali ikan bilis dgn sedikit air bersama secubit belacan.tumis bahan kisar dgn sedikit minyak gorengan tadi.dah naik wangi masukkan ikan bilis,tomato hiris,garam,gula.daku kecilkan api untuk renih dan mesra sambil dikacau.tutup api...
Daku petik serba sedikit daun kaduk,pucuk bebuas pucuk kari...sedapnya pucuk2 ulam tu cecah dgn sambal hijau tu..daku cuci dan siram dgn air panas..takut juga ada benda asing yg lekat...boleh juga rendam dgn air garam...menu tu beberapa hari yg lalu...hari ini daku tak masak sebab ada kenduri lagikk kat kampung sebelah...Dinner???ha..ha..dinner pun tak masak....sebab..
Suami daku janji nak belanja makan mee udang..
Kedai makan baru buka...boleh lah nak cuba...kalau ok boleh datang lagi...kalau x memuaskan.
Ha..ha...KIRIM SALAM.
Kannn...sedapkan sambal tu...
ReplyDeletemmmm...dap...mmmm..
Sedapnya Mee Udang...nak ikuttt...hihihi
Ha...ha..datang perak...nanti aunty belanja mee udang..
DeleteMemanglah kalau sambal dah ada lawan dia dgn ulam baru mantop Ogy
ReplyDeleteKakak pun suka ulam-ulam cuma bahayanya makan bertambah hihi...
Betul kak zakie,kalau jumpa sambal dan ulam lupa dunia diet...he..he...
Deletebaca tajuk resepi dah terliur. tengok gambar dah terbayang2, sambal ikan bilis plak tu. makan ngan nasi putih panas2 pun sedap dah ni. nyam
ReplyDeleteAinniah kena cuba...memang sedap makan dgn nasi panas2...
Delete