Hari2 nak tulis entri....tapi ada juga hari kemalasan.ada masa daku sebuk..mcm pagi tadi rancang nak bakar kek 2biji red velvet yg orang tempah.tapi aku bakar sebiji red velvet sebiji lagi kek kurma.nampak dlm fridge kurma yg masih elok dan cantik...toiing...terus teringin nak buat.kali ini daku masukkan juga rempah kuih....bukan rempah kurma atau rempah kari ye...rempah kuih yg orang buat untuk kek lapis.asalnya nak guna try tepung hongkong.lupa pulak...padahal dah keluarkan..
Sesudah tepung gandum diayak baru perasan...masa daku bakar kek kurma ni...fuhhh...wangi aroma kek...rempah la kata kan..sambil bakar kek..sambil daku masak untuk lunch...kol 12.30 mesti kena siap masak.suami daku akan balik rehat makan.
Kek ni panas pun belum hilang daku dah potong.sebab...sebab....sebab suami daku dah tak sabar nak jamah..padahal baru lepas lunch..sepotong besar aku bagi tak cukup lagi,nak lagi sepotong...waaahh...suke la daku ...x pe makan je bang...suami daku cakap sedap makan panas2...daku pulak bagitau kek kurma ni selepas 2 hari baru sedap...(dapat ke bertahan dua tiga hari????)he...he...anda kena buat..sebab sedap...
KEK KURMA BEREMPAH MOIST
Bahan **
11/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula halus
2 sudu kecil rempah kuih
1 sudu kecil(sudu kfc)baking powder
1 sudu kecil(sudu kfc)soda bikarbonat
3 biji telur gred b
1/2cawan susu segar
1 cawan minyak jagung
10 biji kurma
5 biji kurma(,untuk hiasan)
cara daku**
Ayak tepung gandum,soda bikarbonat,baking powder dan rempah kuih.daku ayak ulang 3 kali.tujuan supaya rempah dan serbuk penaik mesra dan tidak pahit.(terpulang masing2)
panaskan oven suhu 180c.alaskan loyang kek dgn mentega(daku cuma alas dgn baking paper.
Potong dan buang biji kurma kisar bersama susu segar dan minyak jagung sampai halus.
Pukul telur bersama gula sampai kembang.masukkan tepung berselang seli dgn kisaran susu dan minyak sambil putar perlahan.jgn putar lama.cukup sekadar sebati adunan.tuang perlahan ke dlm loyang.guna spatula sisipkan adunan tepi mangkuk adunan.susun kurma yg dihiris memanjang untuk hiasan atas kek.bakar selama 1 jam..mengikut oven masing2...cucuk dgn lidi tester.kalau masih lekat adunan.tambahkan masa 10 minit...angkat..keluarkan dari oven...
Warna kek memang brown hasil kurma dan rempah kuih...
## Peringatan untuk saya dan anda
Cuci bersih telur yg hendak digunakan.walaupun tidak nampak kekotoran.perlu digosok dan bilas bersih.
Sah.. memang tak boleh sampai dua hari kalau dah ngap-ngap terus tu Ogy. Kalau dekat kena hantar kakak sepiring tu:)
ReplyDeleteTak apa kalau habis buat lagi. Makan masa panas memang sedap kakak pun suka macam tu.
He ..he..sorry la kak zakie...memang x sempat antaq...
DeleteHahaha...kiter pun geng uncle...geng x sabar nak potong dan nak makan kek yang belum sejuk..
ReplyDeletemesti sedap kek aunty...nakkkk
Ooowhh dik cella pun suka yg panas2 ye...
ReplyDeleteBiasa2 je kek aunty tu...Mak dik cella pun pandai buat
Ooowhh dik cella pun suka yg panas2 ye...
ReplyDeleteBiasa2 je kek aunty tu...Mak dik cella pun pandai buat