Friday, 21 June 2019

IKAN BAUNG TUMIS PEDAS BERKUAH UMBUT LENGKUAS

Assklmwkth...

Panjangnya tajuk......Tak tau nak masak apa..keluarkan sekor ikan baung sesat dari kolam Arowana...Menu hari khamis marin...Khamis dan arini jumaat,Daku masih berpuasa enam...Esok sabtu cuti dulu..Sebab nak ke Slim River kan...Arini Daku kurang sehat sikit,dari hari khamis lagi tak sehat,selesema....Dah dua hari makan ubat...Malam tadi lepas berbuka,bersin menjadi jadi...Sampaikan tak dapat nak baca Surah AlKahfi...kebiasaan tiap malam jumaat,kalau tak ABC...Daku baca surah AlKahfi...Malam tadi memang tak boleh baca...Sudahnya subuh tadi lepas solat,Baru boleh baca AlKahfi......Masa sahur tu,makan lagi sekali ubat selesema....Ubat tu kan mengantuk...Sehelai dua lagi nak abiskan mukasurat,punya la berat mata mengantuk...Tahan juga abiskan....Aduuiii...dugaan sungguh...

Panjang pulak ceritanya...
Berbalik pada menu ikan baung ni pulak lah...
Sedap tau hirup kuah yang ala2 pedas dan ala2 masam sikit...
Bahasa Banjar sebut Gangan Bajarang...
Selalu daku buat kuah macam ni letak ikan teroboi,lampam,kalau dapat anak lampam merah lagi cun...Lampam merah jarang ada dalam kolam Arowana...sekali sekala ja terjumpa..kalau lampam biasa ni,memang banyak lar...Kalau letak ikan lampam,Daku cuma berani amik isi bahagian perut je...Banyak tulang kan......sekali sekala Daku masak juga guna ikan kembong....Kuah terasa sangat manis,bila dimasak guna ikan fresh...
Masak mcm ni mesti kena letak umbut lengkuas muda....sedap sangat...Lawankan pulak sambal belacan dan ulaman..Aduuuiii...
Tak pandang dah ayam atau daging....Tapi lauk camni....Mak2 dan tok2 jer yg suka...Orang2 muda x minat....contohnya anak2 Daku lar...Depa sanggup goreng telur...Ha..ha...







Nak resepi ker????
Nanti Daku tulis yer...



Resepi mudah sangat...
Tumbuk cili kering 3-4 tangkai yg sudah dipotong dan direndam air panas.Tumbuk juga bawang merah,bawang putih,halia sikit dan kunyit hidup sikit,serai di ketuk..
Tumis dgn sedikit minyak bahan tumbuk sampai naik wangi dan kuning,Masuk kan air dan biarkan mendidih,masukkan umbut lengkuas muda,asam keping,ikan..masukkan garam dan serbuk perasa.Tutup api.






Umbut lengkuas muda,amik kat depan rumah jer...bukan tepi rumah yer.....Pokok terlampau rimbun..Berhati hati juga Daku nak cari anak pokok lengkuas muda.Takut pacat sebenarnya...Eee geli...








Dah siap masak pun....







Nak kasi berseri,hiris cili merah sikit...ha..haa..
Menu hari kamis...Daku masak tengahari untuk Suami lunch.Daku tumiskan juga untuk Suami sayur tauge dan tauhu....
Waktu nak berbuka tu,cepat2 Daku celur pucuk paku.Sedap sangat sambil bersulam ulam timun muda berçecah sambal belacan.....Tapi sayang tiada pic,sebab kalut,sambil menggoreng pisang.Dah nama nya rezeki Suami beli durian di Bagan Serai waktu lepas abis kerja,cadang esoknya nak tanak kan pulut.Suami memang suka makan pulut durian.Waktu nak berbuka tu lah,My Jiran datang hantar 1 bekas pulut durian dan sepaket santan...Alhamdulillah....Rasa mcm bulan puasa pulak bertukar juadah.kebetulan Daku menggoreng pisang lebih......Bestkan hidup berjiran......

Terimakasih pada Anda yang sudi singgah blog Daku yang biasa2 ini...

2 comments:

  1. Waaaaa......nampak sedapnyaaaa...
    Bestnya ada kolam arowana....
    Bila la nak ada rezeki singgah umah aunty ogy ni...maybe lepas SPM esok kalau mak kiter balik kampung leh singgah

    ReplyDelete

  2. Kelinci99.org Situs Agen Judi Togel Online dan Live Game Terpercaya

    - Bonus Deposit 5rb Setiap Hari
    - Minimal Deposit Rp 20.000
    - Diskon Togel Terbesar Sampai 66%
    - Bonus Cashback 5% (Khusus Live Game)
    - Bonus Referral 1% ( Tanpa Batas )
    - Berapapun Kemenangan Anda Pasti Kami Bayarkan 100%
    - Anda Akan diLayani Selama 24 Jam Non Stop

    Kenyamanan dan Kepuasan Anda Menjadi Prioritas Utama Kami, Semoga Beruntung Bermain Bersama Kami di Kelinci99.org

    ReplyDelete