Popia goreng pedas maniss.....salah satu favorite daku ni......kruk krap kruk krap....satu demi satu masuk mulut...selalu beli je...aritu pergi berbelanja tangkap satu paket kulit popia...ada lagi tu balance kulit....anak daku request suruh buat samosa...macam tak percaya je dia nak suruh buat samosa...mana tak nya....dua hari berturut suami daku beli samosa....tu yg dia terjebak sama makan,memula seketul,pastu amik lagikk seketul...pastu siap cakap "sedap la mak"pastu p sebut mak boleh buat tak???opkos la dik...nanti mak buat ye...
Popia ni daku letak inti mix vegetable,kebetulan ada sepaket terperuk dalam freezer.
jom intai resepi biasa2 daku...
POPIA GORENG SALUT PEDAS MANIS
BAHAN INTI#
1 Cawan mix vegetable
1 biji bawang besar(potong dadu)
2 bawang merah(hiris)
2 bawang merah(hiris)
2 sudu besar udang kering(rendam)
serbuk perasa
sedikit garam
sedikit garam
sedikit minyak
kulit popia
1 sudu tepung gandum
sedikit air
SAMBAL MANIS PEDAS#
SAMBAL MANIS PEDAS#
4 sudu sambal mesin
2 sudu besar gula(secukupnya)
1 sudu kecil cuka
2 sudu sos cili
minyak(secukupnya)
Sedikit garam
3 sudu bijan(sangai kering tanpa minyak)
CARA DAKU (UNTUK INTI)
Tumbuk udang kering sedikit kasar.
panaskan minyak,masukkan bawang merah hiris dan separuh bawang dadu,kacau,dah wangi masuk udang kering,jika terlalu kering masukkan sedikit air,dah naik bau udang kering,masukkan mix vege,bawang besar dadu,dan serbuk perasa dan sedikit garam.masak sebentar saja sekadar mesra.tutup api.biarkan sejuk sebentar.
Inti tu daku dapat 20 ketui popia.....
Bentangkan kulit popia,sebelum itu bancuh 1 sudu tepung gandum dengan sedikit air(tidak cair tidak pekat)sebagai pelekat.
Letak inti dalam 1 sudu atau lebih,lipat kiri dan kanan dan gulung.
Sapu sedikit bater dgn belakang sudu di hujung kulit popia,gulung popia hingga ke hujung.buat sampai habis.
Panaskan minyak dan boleh la goreng popia.api biar sederhana.nanti hangus kulit jika api besar,dah garing,angkat dan tos atas kitchen towel.goreng hingga habis.....
ok...kita buat sambal pulakk...jap nak cari gambar...alamak terlupa snap daa tumis sambal...ggrrr.....iiiisssh camner boleh daku kelupaan????
CARA DAKU (UNTUK SAMBAL)
CARA DAKU (UNTUK SAMBAL)
Panaskan minyak tumis sambal mesin hingga naik bau,masuk kan sos cili,cuka,kacau kasi mesra,perisakan dgn sedkit garam dan gula.
Sambal kena pekat manis dan pedas...
ok la kita sangai pulak sebentar bijan..
Dan boleh la di salut popia tadi dengan sambal seterusnya di taburi bijan.boleh juga di tabur bawang goreng.sedia untuk di makan...kalau ada kerajinan tu boleh la dipelbagai inti nya sama ada carot,sengkuang,taugeh,kobis.
Nyummm....rangup hingga beberapa jam...mmm...mmm...puashati buat sendiri...
jom ANDA BUAT POPIA.TERIMAKASIH SUDI BACA BLOG BIASA2 DAKU INI...
jom ANDA BUAT POPIA.TERIMAKASIH SUDI BACA BLOG BIASA2 DAKU INI...
cedapnyer popiaaaa..
ReplyDeleteTapi kiter lagi suka yang plain...
Ye ke....oowh dik cella suke yg plain...
ReplyDeleteaunty yg popia basah pun suke juga...
Ye ke....oowh dik cella suke yg plain...
ReplyDeleteaunty yg popia basah pun suke juga...