Dah hari ke berapa kita berpuasa???1.2.3.4.5 kannnn......hari ke .......5....entri hari ini pasal proses buat jamu...dah lama nak tulis entri jamu ni...Asyik tangguh je....Disamping kesebukan buat kek...masa daku juga di habis kan buat jamu....Bila daku membaking akan berlarutan dan nanti akan ada calling nak beli jamu....sedar2 stok habis.....abis camna...Di bulan ramadan ni pun Daku masih sebuk tapi bukan sebab buat kek atau biskut tapi....Daku dan kawan2 jemaah ngaji akan BERTADARUS AL QURAN setiap hari dari jam 8 pagi hingga hampir 12 tengahari.......ALHAMDULILLAH di beriNYA kesempatan dan kesihatan dan sama2 melakukankan TADARUS di bulan Ramadan....sejujurnya....ini pertamakali daku turut serta.....
Sapa makan jamu???sapa x suka jamu???soalan ntah apa2 daku...Saje je...ha...ha jamu beli ke jamu buat sendirik...what??..X,pernah makan jamu....iiissshhh...wanita kena makan jamu walau tak diamalkan.....tapi kena makan sikit2....x semestinya untuk kurus...tapi lebih kepada kesihatan atau kecergasan dalaman...lagi2 yg dah berkahwin dan melahirkan anak....daku bukan bidan ye kawan2.....tapi arwah nenek daku dan arwah emak daku memang bidan kampung dolu2...ingat lagi masa arwah mak daku masih ada...ibu2 lepas bersalin akan TEMPAH arwah mak daku untuk berurut...yg tidak bersalin pun datang rumah untuk berurut...
Ini lah antara aktiviti daku dirumah...ada tempahan kek atau tat...kekadang memang daku kehabisan stok jamu......bukan berjual bersungguh pun...saje suka2 kannnn......
ada juga kawan2 daku suruh buat banyak2 dan hantar ke kedai2.....ooowwhhh tidak...tidak.......cukup la sekadar buat dan jual pada yg dah biasa amik.......Antara feedback dari kastemer agak berbeza beza juga la....ada yg kata badan rasa ringan,angin dlm badan hilang,yg ada keputihan pulak akan keluar dgn banyak dan yg wargamas pula sakit lutut hilang....mmmm...mmm...WALLAHHUALAAM..ALHAMDULILLAH....Pppssstttt suami depa pun turut serta makan...di katakan hilang sakit pinggang....ha..ha...
berminat nak jadi tukang urut....entri ini agak panjang sikit ye....sekadar supaya ANDA FAHAM...
Sebelum tu Daku nak letak pic buah majakani...Ibu2 memang mengenali buah BERHARGA pada wanita ini kannn.....pada yg orang2 muda yg tak pernah tengok tu......yg berwarna sedikit hitam tu buah majakani yg baru di petik pokok di belakang rumah(kakak daku tanam)mekasih KAK ROS.....manakala yg seakan warna putih keras pulak buah majakani kering(daku beli dlm paket...
antara bahan yg daku gunakan kunyit hidup,ubi cekur dan daun cekur,majakani,bawang putih,halia,jintan hitam(habbatussauda)lada hitam.Sepatut nya ada ubi temulawak,tapi skrg susah nak jumpa di tempat daku..Sebelum itu perkara pertama yg perlu ANDA lakukan ialah cuci bersih dan potong kuku tangan dahulu.HATI juga bersih dan di mulakan dgn BISMILLAHHIROHMANIRAAHIM...Itu antara yg diajar oleh arwah emak daku.lada hitam,majakani dan jintan hitam masukkan dalam tapisan dan lalukan dibawah aliran air paip.manakala kunyit hidup,halia,bawang putih dan cekur di buang atau kikis kulit luaran dan di siram dgn air panas untuk mematikan kuman yg tersembunyi,tos.seterusnya diracik halus bahan tersebut.kemudian ambil 2 cawan air panas rendam jintan hitam,lada hitam dan majakani(jika majakani kering)tumbuk majakani sekadar pecah2..
seterusnya gunakan 2 cawan air rendaman lada hitam,jintan hitam dan majakani untuk blend lumat semua bahan.tapis bahan yg sudah di blend halus dan gunakan belakang senduk sambil ditekan supaya air pati keluar lihat gambar no 5...dan gunakan air yg sama sehingga semua bahan dimesin..siap...air pati jgn di buang sebaliknya
campur dan sebatikan semua bahan bergaul rata..tuang bahan atas dulang atau talam seperti di gambar no 6....
Daku letak di tengah panas untuk kurangkan kelembapan...selama 2 hari...proses seterusnya ada lah menggentel menjadi butiran kecil..bulatkan...dan jemur dipanas matahari sehingga kering..proses menjemur lebih kurang 4 hari....
Alamak takde pulak pic butiran jamu yg dah digentel bulat dalam talam....jap2...cari sat...ha...ada pun....
Sedikit pesanan dari arwah mak daku ialah..pastikan kebersihan tangan sentiasa..penting juga dimasa menggentel jamu di baca kan AL FATIHAH,AYAT 3 QUL,BERTASBIH,BERTAHMID DAN BERTAKBIR,berselawat keatas NABI dan di niat kan juga...MEMBERI KEBAIKAN KEPADA SI PEMAKAN...
ANDA boleh buat sendiri jamu tersebut.
Mudah je kannn....TERIMAKASIH YE PADA ANDA YG SUDI BACA BLOG BIASA2 DAKU INI...SELAMAT BERPUASA....
Waaaaa.....
ReplyDeletePatutlah aunty awet muda..
Ratu jamu rupanya..
Hihihi...
Mak kiter pun suka makan jamu juga...
Tapi kiter x sukaaaaa...
Bau dia....rasa dia...
Adush..!!!
Hehehehe....
Jgn cakap camtu...malu la aunty...
ReplyDeletemak dik cella gang aunty...he..he..
I0nQQ*C0m
ReplyDeleteagen terbesar dan terpercaya di indonesia
segera daftar dan bergabung bersama kami.
p1n bb:*58ab14f5