Menu pecal untuk lunch,tetiba teringin nak makan pecal....x cukup korum sebab takde TONGKOL....tau ke ANDA yg daku sebut TONGKOL tu????mesti tak tau kannnn...orang BANJAR je yg sebut tongkol...sebutan paling fofular(pinjam kata2 dik cella) jantung pisang....ingat lagi dolu2 kan...arwah mak buat pecal...sedapnya...dolu2 mana ada blender2 letrik ni...dulu2 guna batu giling atau lesung batu je...punya la sedap sambal pecal...kenapa ye dulu2 masak apa pun pun sedap...agaknya dolu2 mak2 kita masak dgn sepenuh ikhlas dan kasih sayang..pastu pulak,masak guna kayu api...mana ada guna dapur gas...tapi ada juga dulu2 orang masak guna minyak tanah atau pun orang banjar sebut minyak gas...Tapi keluarga daku tak pernah la pulak masak guna minyak gas atau dapur minyak tanah tu....Tapi...stok minyak tanah tu memang ada sentiasa la kat rumah,kegunaan lebih kepada untuk nyalaan lampu pelita..sebelum ada bekalan elektrik,kan semua orang guna lampu pelita minyak tanah,atau orang yg berduit lebih tu boleh guna lampu gasolin...aaarŕehhh....dah lari dari tajuk...takpe kita tinggal kan Nostalgia itu...biar ia menjadi memori dan kenangan...
Mula mula kita buat KUAH SAMBAL KACANG nya dulu.Daku guna 1 cawan kacang tanah yg di cuci bersih dan di tos..cuci tau jgn tak cuci.daku juga kopek sebiji bawang besar,tiga biji bawang merah,dua ulas bawang putih,sedikit cili kering dipotong.semua bahan di cuci bersih.sedikit belacan.panaskan sedikit minyak.
CARA DAKU
panaskan sedikit minyak,goreng kacang tanah separuh masak,masukkan bawang besar yg dipotong,bawang merah,bawang putih,kacau,dan masukkan pula cili kering,api jgn besar ye,nanti hangit pulak cili kering,bila kacang tanah sudah masak,masuk kan pula belacan,kacau,dah wangi dan masak,angkat dan tos kan dari minyak,ketepikan...
kita pergi pulak bahagian sayur sayuran,daku ada tauge,timun,kangkung,pucuk ubi,pucuk paku,paku rawan dan tauhu yg sudah di goreng.semua sayur2 itu sudah dibersihkan wajib di celur kecuali tauge dan timun..sediakan kuali atau periuk kecil....he...he..daku guna kuali...tuang air sebanyak tiga cawan kedlm kuali,letak secubit garam.apabila mendidih.celur sebentar sahaja sayur,angkat dan tos.buang air celur.guna kuali yg sama dan masuk kan tauge,kacau 1 minit(tauge akan keluarkan air)cepat2 angkat dan tos.untuk kekalkan kerangupan tauge..pppsssttt...ni daku belajar dari sorang adik dari JB...timun jepun pulak di parut.gambar dibawah sayur yg sudah di celur...
Dah siap sayur...kita pergi semula kepada bahagian sambal pecal tadi semula..
blend kering semua bahan yg digoreng tadi bersama sedikit garam hingga lumat.Dlm mangkuk gaul bahan yg sudah di blend bersama sedikit air asam jawa,gula,gula merah atau gula melaka pun boleh.daku guna gula merah,serbuk perasa dan air suam secukupnya.Tidak pekat dan tidak cair.gaul hingga sebati..Biarkan mesra...Nak makan baru gaul dgn sayuran.biasanya daku kalau buat pecal akan di letak telur rebus...cemana daku boleh kelupaan....suami tanya..mana telur rebus....Alamak...sorry..sorry...pecal ni sedap diratah makan begitu saja...kalau dah bergaul sambal pecal dan sayur,kalau dibiarkan lama akan berair...jadikk...nak makan baru gaul..kena ada rasa pedas,manis dan secukup rasa asam garamnya...jom makan pecal...
Dihari yg sama juga daku telah merajinkan diri membuat jus buahan ini...fresh sangat...jus mangga dan jus tembikai...,mengancam tak air jus tu...???
Buah2 tu beli tau...takde yg ditanam...suami daku beli di pekan pagi ahad ni....murah2 mempelam nya..manis pulak tu...tembikai tu pun sama manisss....
Sebut pasal buah tembikai ini,daku sebenarnya nak berpesan ye pada ANDA dan ingatan untuk DAKU SENDIRI...kalau kat kenduri2 tu atau pun dirumah sendiri...sebelum nak kupas atau nak potong kulit buah tembikai tu...minta TOLONG la sangat2....TOLONG BASUH CUCI BERSIH buah tembikai itu...KENAPA???sebab...pertama tembikai tu memang dah memang terbongkang hidup atas tanah bukan tergantung macam timun ke,pelam ke.sah sah le...makhluk2 atas tanah jadi peneman.yg kedua info yg daku dpt...baja yg ditabur ada lah najis ayam....Daku bukan nya pembersih sangat pun...tapi...bab2 makanan..tolong lah prihatin.Daku dah pernah jumpa beberapa orang yg kupas tembikai tanpa di basuh...bila daku persoalkan kenapa tak di basuh dulu buah tu..jawapan mereka*kulit diluar isi di dalam*apa nak dikata...Dan paling daku geram tu...pisau yg mereka guna lepas kupas bawang,halia,serai,terus ikut serta memotong hirisan tembikai.Nak cakap lebih2...depa bukan budak2...
Maaf lah kalau ada yg TERASA..dah panjang rupanya daku taip...TERIMAKASIH ANDA YG SUDI SINGGAH BLOG BIASA2 DAKU INI...
Maaf lah kalau ada yg TERASA..dah panjang rupanya daku taip...TERIMAKASIH ANDA YG SUDI SINGGAH BLOG BIASA2 DAKU INI...
Huh...
ReplyDeleteLamanyer aunty nak wat pecal...dekat 2 minggu woooo...
Hahaha....
Tapi kiter nak Air Manggaaaaaaaaa...
Air Tembikai simpan bulan puasa..hihihi
Sedapnyer air tu...cantik...
Aunty sebuk kebelakangan ni...siapkan tempahan sikit customer.......
ReplyDeletemai umah aunty...nanti boleh buatkan air tembikai...ha..ha..
Aunty sebuk kebelakangan ni...siapkan tempahan sikit customer.......
ReplyDeletemai umah aunty...nanti boleh buatkan air tembikai...ha..ha..