Tetiba teringin nak makan apam pisang.....memula nak beli je kuih tu....pastu ubah fikiran bila ada pisang lemak manis pemberian kakak Daku...pisang awak setandan.pisang lemak manis 3 sikat...fresh dari kebun my abang ipar.Anak daku pun request apam pisang ini......puas makan lembut,moist...
Melawat santai2 kat blog otai masakan yg daku kagumi....Terimakasih Amie atas perkongsian resepi..Daku panjangkan dibawah ini..
RESEPI {Amie's Little Kitchen}
APAM PISANG
Bahan #
1 cawan pisang lemak manis(lecek halus)
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan minyak jagung
3/4 cawan gula kastor
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
Secubit garam
2 biji pisang lemak manis (hiris nipis untuk hiasan)
CARA #
1.Ayak tepung bersama baking powder dan soda bikarbonat.
2. Adun bahan tadi bersama pusang lecek,gula kastor,dan secubit garam.
3. Masukkan minyak jagung dan gaul rata.
4. Tuang adunan ke dalam bekas atau acuan pilihan,Daku gunakan acuan lompang dan letak setengah acuan.
5. Letak hiasan pisang yg di hiris nipis diatas sebagai hiasan.
6. Kukus selama 15 minit.Jika gunakan loyang.kukus lah selama 30 minit
Betul la guna pisau seposen ni..baru cantik hirisan....Daku suruh anak Daku yg potong nipis untuk hiasan atas......
Daku buat 2 adunan,satu adunan dimasukkan dalam acuan lompang kecik untuk di kukus.dan satu adunan.Daku bakar dalam loyang....
Sebut pasal kek...dulu2 masa anak2 daku zaman sekolah rendah...anak2 Daku paling suka kek pisang...kadang2 Daku buat sendiri.kadang2 Suami Daku beli je kek tersebut...bila dah menginjak alam menengah..Anak2 Daku sudah tak berminat nak makan kek pisang...Dah jemu agak nya....
Sambil buat entri ni,sebenarnya dok sambil tunggu kastemer nak mai amik kek...seminggu dua ini...dah makin kerap pulak kastemer order Kek Marble...takmo letak cream frosting...yg kosong[dorang cakap]Daku ok je....lagikk mudah larr keje Daku.yerr la kalau kek kosong camtu,wargamas pun suka....kalau yg berhias cream bagai tu...selera orang mudo....he...he...betul ke???
Ha..ha...kastemer pun dah sampai....TERIMAKASIH BEBANYAK LA PADA YG BELI DAN SELALU REPEAT ORDER...TERIMAKASIH JUGA PADA ANDA YG SUDI SINGGAH BLOG BIASA2 DAKU INI....
Bulan ini bulan kemerdekaan...ayuhh..
Sama2 kita KIBAR KAN JALUR GEMILANG....SAMA2 KITA MENJAGA NEGARA MALAYSIA KITA CINTAI....
Kiter x minat apam..
ReplyDeleteTapi Kek Pisang..kiter sukerrrr
Kiter pernah buat jugak tau..
tapi guna paper cup..
Nanti nak tiru aunty letak pisang hiris tu..cute...!!!!
Oooo Dik cella x minat kuih apam ye...
ReplyDeleteBiasa la selera x sama kan...
Kalau hiris pisang tu hati2 tau...jgn verangan..he..he..
kita nk tanya apam tu wat pkai pisang awak sedap ke?ke kena pisang mas gak
ReplyDelete