Seorang surirumah yg dunia nya hanya dirumah..seorang isteri dan ibu kepada 2 anak lelaki..tak pandai pun memasak...biasa biasa je..suka membaca blog blog masakan...
Friday, 25 January 2019
BUBUR JAGUNG YANG LEMAK MANIS
Assalammualaikum..wkth..
Selalukan...Suami beli jagung yang sudah di rebus.Daku tak berapa gemar jagung yang Daku rebus sendiri...Sebab..macam tak sedap jer yang direbus sendiri.Kali ini Suami beli jagung mentah...
Suami beli jagung banyak...Ada 10 tongkol..Tak lah besar sangat,saiz sedang2 jer..Masih fresh..murah pulak tu...10 tongkol rm3 hinggit.
Kat mana2 pekan hari kat tempat Daku ada saja peniaga berjual jagung.Dari yang mentah,yang rebus,yang bakar yang kukus.
Cucur jagung pun ada..Cucur jagung peniaga kuih lah yang jual...Dah dua kali Daku buat jemput jagung.Kali ini buat bubur atau pengat jagung pulak..
Kali ini Daku guna gula pasir dan gula batu...
Pic bawah ini...jagung,gula pasir,gula batu,pandan,sagu biji dan kelapa parut,(garam tiada dalam pic)
RESEPI BUBUR JAGUNG
Bahan**
3 tongkol jagung(Hiris biji2 jagung dari tongkol)
1 mangkuk santan pekat
1 mangkuk santan cair
2 sudu besar gula pasir
Sedikit gula batu (optional)
1 sudu besar biji sagu (cuci dan rendam sekejap kemudian tos)
1 helai daun pandan
Secubit garam
CARA DAKU**
1) Masukkan jagung,gula batu,gula pasir,pandan kedalam periuk bersama santan cair.Kacau hingga mendidih dan jagung lembut sedikit.
2) kemudian masukkan sagu,santan pekat dan garam.Kacau selalu.Supaya santan tidak berketul timbul.Masak sehingga sagu biji bertukar warna jernih.Tutup api.
Dapat dua mangkuk.Satu mangkuk makan suam2 kongsi dengan Encik Suami,Satu mangkuk lagi masuk dalam fridge..Sejuk2 lagi pekat lagi sedap kuah bubur jagungnya....
TERIMAKASIH PADA ANDA YANG SUDI SINGGAH BLOG BIASA2 DAKU INI...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Murahnyer jagung kat tempat aunty ovy...
ReplyDeleteSelalu kiter ikut mak beki kat Hero..2 tongkol rm 2.29..
Hari Jumaat mak kiter biat cekodok jagung tapi kiter rasa kureng ...x macam makan kat kwdah ..Ruoanya bila tanya mak kiter cakap sebab jagung tu dah kecut dan dah lama ..tawar & x sedap..huhuhu
Ooo yer ker..mahal yer kat KL jagung..jauh agaknya kos tinggi,minyak,tol bagai...
ReplyDeleteDik Cella kena selalu balik Kedah la..baru boleh makan jagung puas2..
I0nQQ*C0m
ReplyDeleteagen terbesar dan terpercaya di indonesia
segera daftar dan bergabung bersama kami.
p1n bb:*58ab14f5
numpang share ya min ^^
ReplyDeleteingin mendapatkan uang banyak dengan cara cepat ayo segera bergabung dengan kami di f4n5p0k3r
Promo Fans**poker saat ini :
- Bonus Freechips 5.000 - 10.000 setiap hari (1 hari dibagikan 1 kali) hanya dengan minimal deposit 50.000 dan minimal deposit 100.000 ke atas
- Bonus Cashback 0.5% dibagikan Setiap Senin
- Bonus Referal 20% Seumur Hidup dibagikan Setiap Kamis
Ayo di tunggu apa lagi Segera bergabung ya, di tunggu lo ^.^
DEWAPK^^ agen judi terpercaya, ayo segera bergabungan dengan kami
ReplyDeletedicoba keberuntungan kalian bersama kami dengan memenangkan uang jutaan rupiah
ditunggu apa lagi segera buka link kami ya :) :) :* :*