Asklmwkth...
Tajuk kat atas jeruk telur asin,ada orang sebut telur masin,ada juga orang sebut telur asin.mana mana sebutan pun sama je.yang pasti rasa tetap masin.ini percubaan kali kedua buat sendiri telur masin.daku google je dari blog blog masakan yg mana cara pembuatan berbeza.ada pengusaha telur masin guna campuran tanah,sekam padi dan garam.tapi aku hanya guna garam yg dimasak dgn air.lebih bersih dan lebih terjamin kehalalan nya.kali pertama buat disember tahun lepas.sekarang sudah january.selalunya telur masin sesuai di buat telur itik.ada juga blog masakan yg buat telur ayam.kebetulan daku ada telur itik pemberian jiran sebelah rumah daku.jiran daku(abg sepupu)ada membela itik.terimakasih jiranku.semoga dimurahkan rezeki....aminnn..aku masih gunakan air garam yg sama waktu pertama kali aku buat telur masin disember lalu.masih tebal kemasinan nya.mungkin masih bokeh diguna berulang kali.jgn dibuang ye...nanti membazir...simpan.daku buat telur masin pada 5hb january dan pada 16hb january.daku keluarkan dari balang air garam.dan rebus..sedang rasa masin nya..agaknya jika dilebihkan lagi tempoh hari nya..akan bertambah tambah masin...
Bahan nya**
10 biji telur itik
1 cawan garam kasar
5 cawan air
1 balang kosong
1 cawan air isi dalam plastik,ikat getah
Cara daku**
Masa air dan garam sampai mendidih.tutup api.dan biarkan sejuk.ketepikan.cuci bersih telur.lap keringkan.susun telur ke dalam balang.tuang air garam kedalam balang memenuhi telur.masukkan plastik berisi air.tujuan supaya telur tidak timbul ke atas.tutupkan..jangan lupa tuliskan tarikh pada balang.jeruk atau peramkan selama 12 hari..
Penat dah tulis.....apa yg daku tulis hanya sebagai kenangan dan ingatan untuk daku sendiri..
Kiter pun suker telo masin...Mak selalu beli telo itik...baru kiter tau camtu buat telo masin..
ReplyDeleteNanti kiter nk soh mak buat telo masin jugaklah...
Terimakasih dik cella,singgah blog makcik ogy...nenek cella tentu pandai buat..
ReplyDelete