Tuesday, 17 January 2017

Resepi ubi kayu bersambal sedap

17 january

Assamualaikumwkth...



Pagi tadi  daku kupas beberapa ketul ubi kayu pemberian jiran...alhamdulillah...rezeki jgn ditolak...semoga jiranku sentiasa dimurah kan rezeki...aminn...
Pertama kali juga masak ubi kayu bersambal.sebelum ni ubi kayu daku hanya rebus atau goreng,kalau rebus daku suka cecah dgn sambal bilis.dan pernah juga daku buat bingka atau kat kampung aku depa panggil bengkang ubi kayu...
Resepi ni aku google je...dan mengikut bahan yg ada didapur daku..sedap rupanya...makan nasi putih berlaukkan sambal ubi kayu.kebetulan menu tengahari tadi aku masak tumis kacang buncis campur hati pedal ayam berlada...fuuh...hebat gandingan...
Pppssst...my darling pun suke makan berlauk cenggitu rengkas..disebabkan stok sayur banyak...aku juga masak tumis air bayam..tapi kurang sambutan...sebab dua menu tu dah cukup.tak perlu lauk lain dah...berbalik kepada resepi.

Resepi**
ubi kayu bersambal

Bahannya

Beberapa ketul ubi kayu,
Air,
Garam,
2 sudu sambal mesin,
3 biji cilipadi,
1 biji bawang besar,
2 biji bawang kecil,
1 ulas bawang putih,
Sedikit serbuk jintan manis
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit ikan bilis(sejemput),
Serbuk perasa dan garam secukup rasa,
Minyak.

Cara daku*

Buang kulit ubi kayu,potongkan,buang urat tengah terpulang nak potong kecil atau besar,bersihkan.rebuskan ubi kayu bersama sedikit garam sampai empuk,buangkan air rebusan,kecilkan api dan tutup ubi dgn tudung sebentar untuk masukan wap supaya lebih lembut tapi awas bukan untuk lembik ye..5 ke 7 minit dah mencukupi.tumbuk cilipadi,bawang besar,bawang kecil dan ikan bilis..tak perlu lumat,agak2 hancur sikit sikit je...panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan tumbuk dan 2 sudu sambal mesin.masukkan sedikit air supaya tidak terlalu kering dan hangit...masak sampai naik bau...masukkan ubi rebus,serbuk kunyit,serbuk jintan manis dan kacau goreng.masukkan sedikit lagi air,garam dan perasa.daku kecilkan api dan tutup sebentar sambil dikacau...agak agak kering sedikit,angkat.tutup api.



Nak interframe gak lauk gandingan tumis kacang buncis campur hati pedal berlada....rengkas je pun just patah patahkan je kacang buncis tu.daku cuma tumbukkan bawang besar,bawang putih,sedikit halia dan 3 biji cilipadi.hati pedal tu daku dah rebus dan buang airnya...tumis bahan tumbuk sampai wangi,masuk hati pedal,garam,serbuk perasa,kecikkan api baru masukkan kacang buncis,kacau sikit,angkat,biar terasa manis kerangupan kacang.

###sambal mesin bermaksud cili kering daku blend sama bawang 3 beradik,belacan dan halia.stok memang sentiasa ada peti sejuk...

2 comments: