Sunday, 22 January 2017

Sambal sardin rindu

Assmkwth.


Pelik sangat aii sambal sardin rindu...memang rindu pun...lauk cenggitu pun rindu ka....mesti la rindu sebab dah lama tak masak sambal sardin.....lauk ni tak bole masak selalu...nanti jadik jemu...dah puas masak menu ayam ikan daging bagai...dan kalau dah tak tau nak masak apa..wajib buat sambal sardin...anak sulung daku paling suka sambal sardin...ni sebab daku dah lama tak masak sebab takde request dari dia larr sebab dia dah kerja ke negeri 9.dari anak anak kecik lagi memang guna sardin ni..
Tiap rumah mesti ada stok sardin tin kann...daku lebih suke sardin jenama king cup.macam2 jenama ada.terpulang selera memasing janji yg halal.aku pernah gak masak jenama lain....tapi???dua hero aku tu depa tak mau  makan habis....saje je try kot mau masuk selera anak......daku ni ikut je jenama mana pun....tapi tu la anak daku,depa lebih selera brand kingcup.masak tin kecik tu je.cukup larr kami bertiga...lauk tambahan lain daku goreng telur dadar...malaz nak potong sayur..masak pun lewat dlm kol 3 ptg gitu.


Sebab daku lebih kepada melayan mata yg asyik nak tido sebab mlm sebelum tu daku cuma tido 2 jam je. daku solat isyak pun jam 3.30 pagi....lewat sangat...kol 4 tido..bangun lak kol 6 untuk solat subuh...sambung tido sekejap2.breakfast pun kat kol 11 pagi..suami daku tapaw nasi lemak...sebenarnya ada trajedi malam sebelum tu...lenkali la aku buat entri.kita layan resepi daku nihh...


RESEPI#
Sambal sardin berkentang

1 tin sardin (kecik)
4 sudu pes sambal,
1 biji kentang(potong baji)
1 biji bawang besar(belah,potong bulat),
5 tangkai cilipadi(hiris)jika suka pedas,
1 biji bawang kecil(hiris)
Sedikit air,
Garam,serbuk perasa,
Minyak



cara daku**

Panaskan minyak,goreng sekejap kentang,angkat tos,tinggal kan minyak secukupnya tumis bawang kecil.naik bau masukan pes sambal,masak terbit minyak.masuk air sedikit supaya tidak kering dan hangit...masukkan sardin dan sos sardin bersama kentang tadi...masak sebati masukkan garam dan serbuk perasa.yg terakhir masukkan hirisan bawang besar dan potongan cilipadi.kacau dan tutup api..daku lebih suka masukkan bawang besar sewaktu hampir tutup api.akan terasa kerangupan bawang besar.terpulang memasing ye.


Jgn lupa sebelum tu masak nasi dulu ye...makan nasi panas dgn sambal sardin berteman telur dadar dlm keadaan cuaca sejuk hujan.cecah roti pun sodappp..





2 comments:

  1. Sambal Sardinnnnnnnn....
    favourite ni cicah ngan lempeng cair..nyum3

    ReplyDelete
  2. Betul la dik cella ni selera makanan orang tua..aunty kagum tau,walaupun aunty tinggal dikampung.jarang sangat buat lempeng.anak2 aunty tak pandai makan.

    ReplyDelete