Tuesday 14 March 2017

POTATO WEDGES LAGI

Asklmwkth



Datang lagikk kentang wedges...biasa la nak abiskan stok kentang...saiz kentang russet yg agak besar...memang sesuai le buat wedges...anak aku la pesan sebelum pergi sekolah...balik sekolah mesti mak dah siap buat aaa...ok la dik...mak ok je...favorite somi juga nihh...bang...nanti beli lagi eeh kentang russet ni...oowh jgn lupa cheese dale juga..nak buat untuk sos cheezy cheese.kentang russert ni mahai cikit...tapi berbaloi buat sendirik......daku kan tinggal di kmpg...jauh ooo nak keluar semata nak beli benda alah ni kat kefci too...buat sendiri ye kawan2...tambah2 yg ada anak ramai tu...boleh dibuat frozen kentang tu...tapi kena half cook la...



Macam biasa cuci bilas kentang dgn span,toskan.rebus kentang separuh masak.cucuk kentang untuk tau dah separuh masak...tutup api.biar terendam 10 minit,tos dan keringkan...Potong baji kentang kepada 6 ke 7 bahagian...oh ya kulit kentang jangan di buang....daku guna enam biji kentang russert ini dapat dua pinggan...



BAHAN BATER **

1 cawan tepung serbaguna (daku guna jenama Bestari)
1 sudu kecil rempah kari
1 sudu kecil serbuk cili
sedikit serbuk jintan manis
Sedikit serbuk kunyit
sedikit pati ayam
sedikit garam
1 biji telur(dipukul dgn garfu)
1 cawan air

CARA DAKU **

Masukkan semua bahan kecuali air kedalam mangkuk dan di gaul rata,kemudian masukkan air sedikit demi sedikit hingga menjadi bater yg di kehendaki,tidak cair dan tidak pekat.panaskan minyak dan celupkan kentang yg di potong wedges satu persatu didalam minyak panas terendam..jgn dimasuk terlalu banyak.supaya kentang masak serata.balikkan..dan angkat..goreng hingga habis..

INFO

Adunan bater yg sama juga boleh diguna untuk menggoreng ayam,sotong,udang atau cendawan.




Untuk sos,daku guna powder cheese yg di beli di kedai bakery dan masih berbaki,bancuh serbuk cheese dgn sedikit air.picit atas kentang wedges bersama mayonis...mmm....mmm sedia untuk di nikmati..

No comments:

Post a Comment