Wednesday 22 February 2017

PEKASAM GORENG

Asklmwkth.....










Pekasam goreng ni daku masak untuk dinner,kebetulan anak daku takde kat rumah dia dan dua orang kawan nya ikut cikgu pergi ipoh ada acara dikediaman isteri MENTERI BESAR PERAK anjuran BAIDURI,x silap daku..malam tu dorang tido rumah cikgu di parit buntar.kalau dia ada daku goreng ikan pekasam tu bising la dia...ha...ha..sebab harum sangat kan....waktu goreng tu hari hujan dari asar bawa ke maghrib...suami  daku ajak makan kat luar daku takmo,malaz nak bersiap bagai,jadinya ku goreng pekasam....pekasam pemberian anak saudara daku yg berkahwin dgn orang gerik...special pekasam tu sebab guna ikan LOMA....tau ke  ikan loma ANDA....daku ada terbaca info ikan loma ni cuma ada di sungai PERAK...BETUL KE.????kalau salah tolong betulkan ye....kalau pergi  KELANTAN melalui lebuhraya sebelum sampai pekan gerik akan melalui TASIK RABAN yg luas...di kiri kanan jalan akan kelihatan pondok2 kecil dan gerai2 jualan hasil penduduk kampung antaranya PEKASAM IKAN LOMA...
Ingat lagi masa perkahwinan anak saudara daku tak silap 6 tahun yg lalu...Rombongan pengantin di sajikan dgn pelbagai lauk pauk yg sedap2 dan paling istimewa PEKASAM IKAN LOMA..mm...mmm sedap sangat....jom tengok kawanan pekasam goreng......







PEKASAM GORENG


BAHAN **


2 ekor  ikan pekasam
1 biji bawang besar    (potong bulat)
3 biji bawang kecil      (hiris)
4 tangkai cili kering    (potong  kasar)
3 ulas bawang putih   (hiris,)
7 biji cili padi.              (Potong)
1 biji cili hidup hijau  (potong)
3 batang serai.             (Racik)
1/2 sudu kecil serbuk secukup rasa

CARA DAKU **


Panaskan minyak secukupnya untuk 2 ekor ikan pekasam.goreng hingga garing.angkat dan tos.minyak yg sama goreng pula bawang besar,bawang kecil dan serai racik.waktu ini aroma serai sangat harum,terus masukkan cili kering,cili hidup dan cili padi,goreng sebentar dan masukkan pula serbuk secukup rasa,kacau gaul kecilkan api dan daku suka masukkan semula pekasam goreng ke dalam kuali untuk sebatian rasa dan aroma.angkat dan tutup api.....
Dannn...jgn lupa sebelum goreng pekasam nasi nya dimasak ya ibu2...mithali...
Makan dgn pulut pun sedap pekasam ini.....tapi...
AWAS....Jgn kerap sangat...boleh high blood and high cholesterol...



Ni ler pekasam ikan loma...nak tahan lama kena masuk fridge...

7 comments:

  1. Ikan Pekasammmmm...
    Kiter sukaaaa..nenek kiter pun pandai buat pekasam..Tapi nenek cakap ikan yang nenek buat pekasam tu ikan lampam...Ikan loma ni kiter x pernah tengok..Nama dia klasik la..cam Saloma..hihihi..
    Kiter suka tengok citer Saloma yang Puteri Balqis ngan Nabila Huda berlakon tu...

    ReplyDelete
  2. Pandai ye nenek buat pekasam,mesti sedap,aunty memang fail buat pekasam..selalu mak saudara aunty yg buatkan...aunty kasi ikan pastu bahagi dua...
    Peminat SALOMA la ni...dik cella...penggemar cerita klasik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waaah...aunty ada baca dik cella jadi pelakon tambahan.
      ..2013 punya entri...bestnya...

      Delete
    2. Hihihi...
      Maluuuu...sebab time tu kiter gelap gilerr..sebab selalu gi camp..pastu time tu kiter xsihat sebenarnya..trauma baru lps excident time nak balik kampung..ada entri sebelum tu pasal excident tu..sampai sekarang pun kalau mak kiter drive kiter x berani tidur..

      Delete
  3. Ala ...apa nak malu...janji hati baik...
    Oooh ye ke trauma...x pe nanti aunty selongkar entri tu....

    ReplyDelete
  4. Ogy nak tahu kakak dulu tak tahu ikan pekasam tau
    Org bagi siap kakak cuci beras tu sebab kakak ingatkan pasir.
    Kelakar bila ingat..

    ReplyDelete
  5. Ooowh....same la dolu2 ogy pun sama...siap asingkan beras dari ikan...he...he..

    ReplyDelete