Saturday 25 February 2017

WADAI KEEPING/GAYAM

Asklmwkth







Daku buat  wadai keeping ni hari jumaat lepas...lepas balik dari kelas mengaji,daku sambil masak untuk lunch...sambil juga sedia bahan untuk buat wadai keeping...bubur ke kuih....nampak mcm bubur atau pengat tapi di panggil wadai keeping........wadai keeping  ni boleh juga di panggil GAYAM......bukan gayah tau...tu nama orang.....masyarakat banjar seakan sudah melupai  wadai keeping.....dolu2  kalau buat wadai keeping kena buat ada IBU dan ANAK.......ha...ha... DIK CELLA kena suruh mak buat wadai keeping yg ada IBU dan ANAK ini...


Sukatan daku guna sukatan cawan.

Untuk Wadai keeping

BAHAN **
2 cawan tepung pulut
2 sudu besar tepung gandum
1 cawan air daun pandan (5 helai)
Secubit kapur
Pewarna hijau (daku  x letak)
Secubit garam

Sediakan mangkuk besar,masukkan tepung pulut dan tepung gandum,gaul rata.cuci bersih daun pandan dan potong,blend bersama 1 cawan air.tapis.campurkan secubit garam dan kapur,tapis.masukkan dlm periuk kecil panaskan atas api untuk suam suam kuku.angkat dan terus tuang atas tengah tepung pulut.jangan habiskan air.gaul tepung sebati dan jadikan doh yg tidak melekat di jari.ambil secubit doh,bulatkan seperti guli dan tekan depan dan belakang.tabur kan sedikit tepung atas talam besar supaya tidak melekat,dan susun jarakkan.....buat sampai habis...


Untuk  IBU WADAI KEEPING


Bahan **

1/2 cawan beras pulut (rendam 3-4 jam)
1/2 cawan tepung pulut
1 cawan kelapa parut putih
1/2 cawan air pandan
Secubit garam


Beras pulut yg telah direndam,di toskan,dan di blend kasar.guna pengisar kering..jgn  di ayak..biar ala ala kasar sedikit.sediakan mangkuk besar.satukan beras pulut dan tepung pulut berserta kelapa parut.gaul sebati.masukan garam kedalam air pandan.tuang air pandan secukupnya dalam adunan tepung pulut.gaul sebati dan tidak melekat di jari.ambil doh sebesar dua ibu jari,kepalkan dan di bulatkan dan di bentukkan leper sedikit.buat sampai habis.

Untuk KUAH WADAI KEEPING

Bahan nya **

3 mangkuk santan cair
3 mangkuk santan pekat
1 cawan gula pasir (ikut kemanisan masing2) daku suka yg sedang manisnya
1 cawan gula merah
Garam 1 sudu kecil

Cara daku **

Sedia kan periuk,masukkan santan cair,panaskan api.masak santan cair,bila mula mendidih.masukkan gula merah dan gula pasir,kacau hingga larut.bila mendidih masukkan ibu wadai keeping dahulu dan bila ibu wadai keeping mula timbul.masukkan pula anak wadai keeping dgn cara ambil 2 senduk  kuah santan yg sedang mendidih dan siram atas wadai keeping.ini untuk memudahkan wadai keeping di keluarkan dari talam.sengetkan talam dan luncurkan butiran wadai keeping kedalam periuk.ANDA memerlukan seorang pembantu di waktu ini....masukkan santan pekat dan dikacau.jgn tinggal periuk untuk elak melimpah keluar.perlahan ka api.masukkan garam...kacau.tutup api....angkat periuk anda dari atas dapur,untuk elakkan kuah menjadi semakin  pekat.

Nak cite sikit...

Wadai keeping atau gayam ini,daku ajak anak saudara daku tolong....dgn rela hati nya....dia mengadun doh dan menggentel sedemikan rupa.....daku hanya masak dan sediakan bahan.......Thanks ADIK...awal bulan mac ini,adik dah mula mengajar di IPOH........alamak .....x de geng la masak2....wadai keeping ni dolu2......kalau ada apa2 kenduri samaada cukur jambul ke,,berkhatan ke,merisik ke atau orang nak ke MEKAH ke...wajib buat...skrg pun masih ada yg buat...dalam keluarga daku...MAK NDAK daku yg rajin dan pandai buat...kalau kenduri kahwin kena buat banyak,lebih kurang 15 talam baru cukup untuk sekampung....kusss semangat.....jenuh gentel...mengantuk tau.....makan memang la sedap.......tapi lepas tu mengantuk semula.......pulut la katakan....daku kalau buat suka sejukkan dahulu..antara ibu dan anak wadai keeping..daku paling suka makan bahagian ibu...ada rasa kasar kenyal..ANDA kena cuba buat.......tempat lain mungkin namanya lain....bahan mungkin yg sama......

6 comments:

  1. Waaa...bagus info ni..
    Ada ibu dia tuuu...
    Itulah syarat yang aunty cakap lum cukup masa mak kiter masak hari tu yer..
    Baik BOSS...nanti kiter tunjuk kat mak..sebab mak kiter suka yang manis- manis ni...TQ aunty share

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye la sayang...nanti suruh mak cuba masak wadai keeping yg letak"IBU"...
      Takmo geng dik cella la...sebab on DIET...he..he

      Delete
    2. hahaha..
      minggu depan sport day..
      pastu kiter x diet dah..
      leh la kiter GANG..!!!
      HEEEEE

      Delete
    3. Ha..ha..minggu depan sport day.....larik2 laju2 tau...nanti kalau juara...aunty kasi hadiah...

      Delete
  2. acik, whoaaa sedapnyaaa. post la kt ganu. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha..ha..jauh nyerr nak post kat ganu.....datang perak larr nanti boleh masak2 dgn anisha...dia la yg gentel tu...

      Delete