Thursday 9 February 2017

PETAI SAMBAL SARDIN

Asslmwkth....



Apa khabar Anda...
Dah makan tengahari?daku tulis ni masa suami dan anak daku pergi solat jumaat di masjid...kalau jumaat suami dan anak daku akan balik awal la..hari ni menu daku rengkas sebab daku sebuk bersilat kat dapo...apa yg daku sebukkan...lenkali daku cite..daku masak menu ikan masak kicap,tumis petola dan ayam goreng.jadi le..dlm sebuk tu kena juga masak...
Sambal sardin petai tu daku masak 3~4 hari lepas,yg pasti untuk dinner...masak pun dah lewat petang.seumur hidup tak pernah masak sardin letak petai...sedap rupanya..kepingin nengok kak azie kitchen masak lauk tu..kat entri beliau http://aziejaya.blogspot.my/2017/02/sambal-ikan-sardin-dengan-petai-yang.html...daku masak pun 1 tin kecik je...petai pun kopek sepapan.nak cepat...maghrib dah nak masuk...kecik pulak mata petai tu...takpe la janji tak kempunan...ha...ha aku paksa anak aku makan sambal sardin berpetai...mula2 dia ingatkan kacang peas saiz besar....pastu ayah dia larr bagitau yg tu petai...(agak2 larr ada ke orang letak kacang peas tu dlm sambal sardin)..banyak soal lak tu...takut mulut busuk petai...pokpek2 esok nak pergi sekolah..padahal bukan suruh makan petai...akhirnya amik juga sambal dan ikan...anak2 daku ni pelik sikit...kalau masa sekolah rendah dulu kalau daku masak sardin.dia orang akan amik isi ikan tu bahagian ekor je.geram daku dia orang tinggalkan isi yg masih banyak kat pinggan.dah masuk menengah baru pandai habiskan seketul terus...
Mcm kedekut sambal je kan sambal daku tu...daku masak 1 tin kecik je...aku dah cakap aku nak cepat...he...he..hee alasan.daku goreng juga telur mata dan ayam goreng...cukup untuk kami bertiga
Mcm biasa la daku guna bahan2 yg biasa.cuma penambahan nya isi petai,dan sebiji kentang dipotong wedges dan digoreng separuh masak,daku syorkan anda cuba masak....sebab memang sedap rangup petai tu..kopek dulu kulit petai tu,buang kulit ari yg putih tu...mula2 opkos tumis bawang kecil hiris sebiji,juga halia hiris halus.tumis sampai kuning sikit bawang tu.masukkan sambal mesin.tumis sampai minyak timbul,campak sekeping asam keping,masukkan sardin serta sos nya sekali dan kentang.letak air sikit tak nak hangit,api kena kecik sikit kasi renih dlm 5 minit sambil dikacau.masuk petai kopek,garam serbuk perasa  bawang besar yg dipotong bulat dan cilipadi yg di potong kecik.kacau.tutup api.siap.

Daku x suka masak bawang besar lama sangat.nanti tak rangup...


###sambal mesin bermaksud cili kering yg dipotong,letak air panas kasi lembut.kemudian cuci bersih,tapis.dimesin halus bersama air,sedikit minyak masak untuk lumat hancur biji,bawang besar,bawang kecik,belacan sikit dan zzsszzz mesin halus.simpan dlm balang bersih tutup.masuk dlm fridge.guna sudu bersih bila nak guna.

Aku tulis tu...supaya anak aku yg skrg hidup berdikari ditmpt orang..
Atau adik2 yg baru nak belajar2 masak tu......kalau para ibu2 memang dah mahir kan..

6 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Mesti sedap kan..petai pun dah mahal sekarang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye noris...memang sedap...agak nya diluar musim petai...tu yg mahal sikit...
      Terimakasih ye singgah blog ogy...

      Delete
  3. Petaiiiii....
    suka3...
    Mak kiter pun selalu wat sambal oetai ngan sardin..Tapi selalunya sambal ngan petai habis...sardinnya xde orang makan..hahaha

    ReplyDelete
  4. Ok...lainkali petai sambal dik cella abiskan ye....sardin nya kasi anak aunty...ha..ha..

    ReplyDelete
  5. hahaha...kita geng...
    anak aunty form berapa..
    lelaki ke perempuan..

    ReplyDelete