Saturday 25 February 2017

ASAM PEDAS IKAN PATiN

Asklmwkth....
Daku masak ikan patin tu mengikut selera daku....suami daku dan anak daku memang tak makan patin......daku pun dah lupa sejak bila daku pandai makan patin ni... Adik aku pun x reti makan....rugi..rugi...beli dah siap potong.ada lagi balance dlm freezer...asalnya daku nak masak tempoyak...carik dlm fridge...takde la pulak....iiiisssh...punya la tingin...udah le lambat... lagi musim doyan...akhirnya ku asam pedas je sama nenas....yg nenas tu pulak asalnya daku nak masak siput sedut....tapiiiii....carik kat market tarakkk.hai...takde sape ke pergi carik siput belitung kat laut?...siann daku...time teringin memanjang ada.. ..dah suami tak makan ikan patin,ku masakkan juga gulai siakap.....untuk anak daku tak masak ayam pun...pagi sebelum pergi sekolah anak dah cakap,nak makan kat sekolah.....hujumg tahun amik SPM selalu lewat balik sekolah...selain dikantin,depan sekolah memang ada kedai makan persendirian,menjual dari pagi sampai ke petang berjualan nasi berlauk,yg agak murah dan sedap...isteri peniaga ni pun kawan daku juga...meniaga dah lama..pembeli pulak pelbagai. Panjang lak daku sembang....jom intai resepi mudah biasa2 daku...
ASAM PEDAS IKAN PATIN BAHAN NYA ** 3 Potongan ikan patin 1/2 mangkok nenas hiris 2 Sudu besar sambal cili blend 2 biji bawang kecil (hiris) Serai 1 batang (ketuk/titik) Sedikit lengkuas(letuk/titik) Sedikit halia (ketuk/titik) 1 sudu pes asam jawa 1 cawan air Sedikit serbuk kunyit Daun kesum Minyak masak Garam,gula/serbuk perasa CARA DAKU ** Cuci bersih ikan patin,tos. Panaskan minyak,tumis bawang kecil,dah wangi masukkan halia,serai dan lengkuas.dah wangi masukkan sambal cili blend,tumis sampai pecah minyak,tuang air dan pes asam jawa dan serbuk kunyit,tunggu hingga mendidih.masukkan nenas hiris dan potongan ikan patin.sederhanakan api masak sekejap,masukkan garam,gula/ serbuk perasa. Bersihkan ikan dgn air basuhan beras,rendam seketika bersama perahan limau kasturi untuk buang hanyir ikan... Sambal cili blend bermaksud cili kering yg dipotong dan direndam dgn air panas untuk kelembutan,tos.dan dimesin bersama bawang besar,bawang kecil,(belacan,bawang putih jika suka)untuk melumat kan biji cili masuk kan sedikit minyak masak sesudu dua....tttttrĊ•rrzzzz siap.selain nenas,boleh juga diganti terung,timun tua,atau belimbing buluh...

2 comments:

  1. Ikan Patin...
    Rasanya macam mak kiter x pernah masak kot ikan ni..
    Tapi kiter pernah makan sebab kalau Pakcik balik Pahang..memang akan beli ikan ni dan Pakcik yang masak tempoyak..Pakcik pandai masak...hee

    ReplyDelete
  2. Wow....patin pahang sedap dan mahal ooo..Pandai eek pakcik masak tempoyak...nak geng pakcik larr..

    ReplyDelete