Monday 23 January 2017

SERAWA LABU MANIS

Asslmwmkth..


Apa khabar ye semua,dah minum petang?skrg asal petang je hujan..kesian ye negeri2 yg dilanda banjir.dugaan Allah,ada juga yg diduga dgn kematian ahli keluarga yg lemas.Alfatihah untuk mereka..awasi ya anak2 anak anda,jangan biarkan mereka berseronok bermain air.kasihan juga kepada pasukan penyelamat yg bertungkus lumus memindahkan mangsa banjir terpaksa pula mencari mangsa lemas.walaupun itu memang tugas mereka.kita juga kena faham banyak lagi tugas yg harus mereka selesaikan.sorry ye lari pulak dari tajuk.
Daku masak serawa labu sebab...sebab tak tahan tengok blog namaku cella dia ada posting gambar serawa labu..sorry ye dik cella,aunty tak pandai nak masukkan resepi dik cella dlm blog aunty.maklum blog baru.kebetulan ada separuh labu pemberian kakak daku..dia beli kat aeon taiping juga diberinya daku sepaket kacang buncis.kakak dan abg ipar daku pergi  rumah anak dia.tu yg x sempat masak.tq akakku.murah rezeki akakku dan murah rezekiku..aminnn.







RESEPI**

SERAWA LABU MANIS


Bahan**


1 biji labu(daku guna separuh)
2 cawan santan sederhana pekat
Gula pasir 1/3
Gula melaka 1/2 keping
Secubit garam
Sehelai daun pandan(simpulkan)
1/3 sagu biji(rendamkan)tos
1 cawan air(agak2 tenggelam labu)

Cara daku**

Potong labu buang kulit,potong kiub,cuci bersih.
Masuk potongan labu dalam periuk bersama 1 cawan air dan simpulan daun pandan.
Bila labu dah separuh masak.terus masukkan gula pasir dan gula melaka.kacau supaya gula larut.seterusnya masukkan sagu biji.kacau sampai sagu bertukar jernih.masukkan santan pekat dan secubit garam,kecilkan api sambil dikacau santan supaya tidak berbintil.tutup api.


Daku suka makan bubur manis atau serawa labu yg disejukkan...

Nak selit gak gambaq labu ni...

14 comments:

  1. nampak sedap Ogy, tapi tak pernah makan lagi selalunya ana buat serawa durian atau buah bacang, salam ukhuwah dari www.anajingga.com :)

    ReplyDelete
  2. Wahhh...nampak sedap dan cantik hidangan tu..
    Semoga aunt terud berblog..just untuk jadi diary kiter kan...

    ReplyDelete
  3. Cuba la anajingga,sedap tau..lagi2 kalau dpt labu yg halus gebu rasanya..
    Terimakasih singgah blog ogy.memang baca blog anajingga.tapi masa tu takde blog.so..x leh komen..

    ReplyDelete
  4. Biasa2 je dik cella,emak dik cella lagi pandai masak..
    Terimakasih atas sokongan dik cella,blog dik cella antara yg aunty wajib tengok...suka tulisaan dik cella yg bersahaja,santai.

    ReplyDelete
  5. Pandai ogy masak..acik dah tak larat nak buat macam2 dah dah kena banyak rehat

    ReplyDelete
  6. Salam kenal juga dari kakak
    Ada dua mangkuk tu satu sediakan utk kakak ni ke hihi...

    ReplyDelete
  7. Eh... baru perasan tak ada widget follower ke Ogy?

    ReplyDelete
  8. Acik lagi terer masak...acik x sehat ye...ogy doakan acik cepat sembuh mcm dulu..dan boleh masak2..terimakasih ye sudi singgah blog ogy..

    ReplyDelete
  9. Terimakasih kak zakie singgah blog ogy...baru belajar berblog sebenarnya..banyak tak tau cara2 nya...insyaallah nanti akan cuba buat widget follower ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ogy pergi ke setting nanti ada keluar ruang widget utk buat follower klik aje itu dan set kat area mana Ogy nak letak. Dah tu save. Nanti dia keluar. Lepas tu baru nanti kakak boleh jadi follower Ogy.. :)

      Delete
  10. Salam kenal Ainniah,terimakasih ye singgah blog akak...

    ReplyDelete