Monday 23 January 2017

LEMAK KUNING IKAN HARUAN NENAS

Assklmwkth....

Mood rajin skrg ni...malam ni nak tulis tentang menu minggu lepas nyerr...selongkar dlm frozen terjmpa potongan ikan haruan.ada lagi 4~5 paket isi ikan haruan yg memang daku dah bungkus asing supaya mudah daku nak masak.aku ngan my darling je yg makan ikan haruan ni...suami daku tangkap dari kolam belakang rumah.agak besar saiz ikan haruan ni..kebetulan my darling ada beli nenas sederhana masak..apa lagi terus teringat lemak kuning...disebabkan ikan haruan tu besar,tentu kepala nya pun besarkan.daku potong kepala haruan menjadi 4 bahagian.boleh anda bayangkan.waktu daku potongkan dan bersihkan ikan tu.daku dah niat nak masak sup la,nak masak kari la(gulai)rupanya bila dah masak lemak kuning tu.waktu nak lunch ngan my darling.tetiba jadik pelik.napa haruan ni kulit nya liat dan isi nya keras.frust la juga rupanya haruan tua...eeeeeii..
Ingat kan daku kurang masak.biasanya ikan haruan isi lembut je..nasib baik juga daku ada masak ayam sambal pedas,dpt jadi penyelamat.makan kuah dgn nenas pun jadik le..macam panjang lak cite daku ni.resepi biasa2 je...

Resepi*

LEMAK KUNING IKAN HARUAN

Bahannya **
2 potong ikan haruan,
Nenas secukupnya(potong sukahati)agak2 je,
1 cawan santan cair,
1 cawan santan sederhana pekat,
Sehelai daun kunyit(simpulkan)
sedikit serbuk kunyit,
Garam,serbuk perasa,
1 biji bawang besar #
5 biji cilipadi #
3 biji cili kering(gunting,rendam air panas) #
Sedikit halia #
Bahan bertanda # dimesin/tumbuk.
2 sudu minyak


Cara daku**


Renih kan dlm periuk bahan2 yg dimesin bersama 2 sudu minyak dan santan cair sambil dikacau.masukkan juga serbuk kunyit.dah naik wangi bahan,masukkan nenas,ikan haruan dan daun kunyit.masak dan kacau lagi mendidih.kemudian tuangkan santan pekat.kecilkan api sambil dikacau jgn sampai pecah minyak.masukkan garam dan serbuk perasa.tutup api.
##
Daku tak letak asam keping sebab hirisan nenas sudah cukup memasamkan kuah...terpulang memasing ye...

No comments:

Post a Comment