Saturday 22 April 2017

PENCICAH MANGGA

Asklmwkth..


Panaih la sekarang....jemur kain memang cepat kering....tapi kalau lepas asar tu,dah beberapa hari kat kampung daku larr.....tempat lain daku tak tau,akan mendung nak hujan...dan bila time nak maghrib tu dah mula hujan.....bersyukur la kan ada hujan ada panas...seimbang cuaca nya...tambahan bulan rejab dah nak abis...masuk syaaban pastu bulan ramadan....pada kawan2 kawan yg belum abis qadha ramadan tahun lepas tu....sendiri mau ingat la ye....ALHAMDULILLAH...Daku memang bayar awal2 lagi......minggu ni sebuk lagi...ada tempahan tat,ada tempahan kek...disebabkan teringin nak merasai kuah pencicah mangga yg dik cella share kat entri dia aritu...maka nya...gigih la daku menguatkan semangat nak membuat.Anda boleh melawat entri dik..namakucella...kat situ ada pelam mudo....tengkiu ye dik cella sayang atas perkongsian resepi pencicah...sedap oooo...jom layan gambaq.....



Nampak tu...daku takde pelam atau mangga...he..he..kat pokok buah kecik macam malas nak membesaq....pokok pelam pisang daku sebelum ni lebat berbuah...sampai boleh buat jeruk yg muda...bila yg masak dok sedekah je bagi kat jiran dan kawan2....sekarang ni tengok macam nak berbunga macam tak berbunga...sebab malaz nak pergi jolok pelam tecik tu...maka mana yg ada la boleh dicecah...betik mengkal ada,nenas madu pun ada dan....suami daku seminggu dua kali beli buah jambu tu.lupa pulak nama jambu tu..tengah musim kot...suami beli kat market kot...murah..kalau Kat HENTIAN RnR...mahai ooo..jambu tu bila nak makan baru basuh...kalau semua di basuh sekali gus...alamat cepat la membusuk jika tak di abiskan...bila makan pencicah ni teringat dolu2 kann....tumbuk cabai kering untuk buat pencicah...daku juga pernah makan pencicah mangga yg di buat mak2 dulu punya jaman...iaitu air asam jawa dan digaul dgn cilipadi dan cili kering ditumbuk kasar...dahsyat kan orang dulu2 buat pencicah cili tu dua dalam satu...agak pekat kuah nya juga diletak garam dan gula.....itu resepi orang lama ye...KAMI MASYARAKAT BANJAR selain pencicah seperti diatas..dolu2 juga kuah pencicah kami ialah AIR WADI...
Kejap ye nak carik pic air wadi yg daku sebut tu...



Tu pic AIR WADI atau BANYU WADI disebut orang banjar...awal bulan tadi berlangsung
FESTIVAL ADAT MASYAKAT BANJAR di STADIUM MINI DEWAN DATUK ZAINAL ABIDIN B ZIN...di BAGAN SERAI.
Air wadi ini terhasil dari peraman air ikan,ikan sepat ke,haruan ke,keli ke di cuci bersih2 boleh di buat wadi...diperam bersama garam kasar yang agak banyak...Di peram 2 ke 3 tahun bertahan,pastikan tiada lalat yg mencuri masuk..air yg lama diperam akan ditapis seterusnya di rebus mendidih dan dibotolkan,digoncang dituang kedalam mangkuk sedikit dan dipicitkan cilipadi burung....aaawww...masin...pedas...memori sungguh haiii....orang2 tua dolu2 yg tak berselera makan nasi,bila dihidang kuah air wadi...laju je makan...tapi hairan juga dolu2 takde la pulak yg kena darah tinggi..masin tu....




Ok kita tukar topik pencicah ni pulak,daku guna cili kering yg sudah dibasuh dan di lap kering.sudu besar tu gula,sudu kecik tu garam dan sedikit belacan bakar..blend kering cili kering yg sudah di gunting bersama gula,garam dan belacan.ttttrrrrzzzz....siap...masuk dlm mangkuk dan tuang kan kicap manis...





jom menyecah...sekali makannnn...makkaaiii...sedap nya...cecah lagi dan lagi....aaaawwwwhh....pedas nya...tolongggg....terlebih cabai daku buat ni...pastu suami daku pulak makan...sehiris nenas masuk hiris kedua...terus tanya...apasal lain pulak kuah ni...terus daku cakap..resepi baru bang....eeeehhhh...nampak steady je dia makan...tak lama lepas tu....pedas..pedas..pedas...he..he..nasib baik ada penyelamat...iaitu kek coklat larva hantu....lega....sekarang menjadi jadi dorang dgn larva hantu ni....customer daku pun terjebak...

ada buat lebih dari tempahan kawan2...tak boleh makan selalu...dah gumok tambah gumok.....daku tak nak komen apa...sebab sapa makan...tau la rasa dia camna...ok la....cukup sampai sini dulu ye....ada kerja lagi dok menunggu...he...he...TERIMAKASIH SUDI JENGUK BLOG BIASA2 DAKU INI...


Sedikit info pasal air wadi...ikan wadi yg di peram didalam tempayan menggunakan garam kasar yg agak banyak,semakin lama ikan dibiarkan semakin gebu ikan bila digoreng,dipadankan dgn bawang dan cili yang digoreng.sedap dimakan bersama pulut tanak...

3 comments:

  1. Cedapnyer Jambu Madu Merahhh...
    Betlll aunty kat R&R Bukit Gantang tu sepohenggit ada 10 biji jer...
    TAPIIIIII....
    Sedap lagi Kek Coklat Hantu tu....
    NAkkkkkk JUGAKKKKKKKK

    ReplyDelete
  2. Oowhh...jambu madu merah ....
    kena dtg umah aunty larr...

    ReplyDelete
  3. Oowhh...jambu madu merah ....
    kena dtg umah aunty larr...

    ReplyDelete