Sunday 1 October 2017

PULUT UDANG SEDAP



Asklmwkth


Hari Ahad minggu lepas Daku nak citer sikit....pagi dlm pukul 8.30 pagi,Daku dan geng ngaji surau(ada la dlm 10 orang)konvoi pergi ke...luar sikit la dari kmpg daku.perjalanan lebih kurang 20 minit bermotor.Kesana pergi kerumah jemaah mengaji yg menjemput KAMI.kira nya sekampung la dgn KAKLONG yg mengajar kami di Surau AnNur.Jemaah tu pun menjemput KAMI melalui KAKLONG.Penuh juga la rumah jemaah tu dgn para jemaah yg berhampiran.Sesudah tamat khatam Al Quran,bacaan Yassin dan Tahlil arwah..kami dijamu dgn hidangan nasi dan lauk pauk kampung.Nasib baik masa tu Daku belum berdiet.Hari isnin baru Daku mula diet...ok lah dah siap makan,Makcik Daku ajak teman dia pergi kampung sebelah,katanya ada kematian.Mulanya Daku berat hati juga lah sebab waktu tu tengahari rembang,suami Daku pulak cuma tahu Daku pergi majlis khatam quran.Redha je la..balik rumah nanti baru cite...

Ok...Daku dan makcik pun pergi la merempit kerumah orang meninggal..15 minit juga la lebih kurang.Waktu tu cuaca aduhai panazz....jam 12 tengahari...Sampai rumah orang meninggal tu nampak lengang.kat luar ada lah dlm 4 - 5 orang.Dah bagi salam masuk,nampak tilam bantal ditengah ruang.kosong takde orang.masuk ke bahagian ruang tengah antara dapur ada la 5 -6 orang jugak.Atas katil bujang ada BABY COMEL sedang tido...rupanyanya,ibu Baby tu meninggal petang sebelum tu.mayat masih di Hospital Parit Buntar untuk bedah siasat.dijangka kan dikebumi lepas asar.umur Baby tu baru 7 hari.Tapi hari ke 6 Ibu nya dah kembali kepada sang pencipta...Sebelum tu ibu nya sehat walafiat.Tetiba pada petang lepas waktu asar macam kena sawan sekejap terus meninggal.Arwah berasal dari Pahang dan menantu kepada tuan rumah.baby tu anak sulung arwah.Umur arwah baru 23 tahun.Rezeki Daku dapat mencium Baby girls putih kemerahan yg baru berumur 7 hari...Nama baby tu panjang tapi ada sikit je yg Daku ingat NUR AURA.Ada lagi nama kat hujung...dah x ingat.Semoga Arwah ditempat kan dikalangan orang2 beriman.semoga BABY NUR AURA sentiasa di kasehi dan disayang insan2 disekeliling...Aminn....
Sebelum Daku keluar tu nampak la satu talam(dulang)potongan kecil2 daun pandan.Faham lah Daku pagi tu dah ramai orang kampung berkunjung ziarah.kalau kat kampung daku potongan daun pisang,atau kat tempat lain tuan rumah sediakan bijian kacang hijau.Tau tak maksud daun pandan,daun pisang dan kacang hijau???
Memang dari zaman tok nenek(kampung Daku larr) dulu kalau ada KEMATIAN.mereka sedia untuk tetamu yg datang menziarah.Arwah mak Daku bagitau untuk pengiraan bacaan ALFATIHAH/ATAU APA JUA SURAH PENDEK untuk arwah...Tidak la duduk saja atau bersembang tanpa menghormati simati dan keluarga...diambil secebis dan dikoyak...pendapat peribadi Daku tak perlu kot sedia daun pisang.Niat nak ziarah dan sambil2 baca la ALFATIHAH tanpa di ketahui orang lain.Yg penting IKHLAS...

Tu cerita minggu lepas.Hari ini ahad 10 muharram.Daku puasa sunat...

Anda masak apa untuk minum petang??
Petang2 mcm ni...sedap juga kan layan kuih2 basah,serimuka ke,kuih lapis ke,atau kuih goreng2..
Karipap pusing ke,atau goreng keledek ke....ha..ha..mcm2 sangat ai teringin...x sedar diri tengah on diet...iiiissshhh...bertabah lah anak tekak..kau dah makan sebelum berdiet...semenjak dua menjak ni...berat badan bertambah naik...memang la orang keliling x tegur....yg nak tergelak tu bulan lepas.Anak saudara Daku boleh kata Daku kurus Sikit..biar betikk...kita tau la kita dok penimbang...badan kita naik...ni semua gara2 apa tau....dok asyik kunyah2 kek,kita buat tempahan untuk kastemer..kita selit juga bakar untuk kita..kastemer order cheese tat..pun kita mencelah masuk molot....nasib baik Daku tinggi.tu yg x berapa nampak bertambahan berat badan...kalau Daku rajin bebila Daku up menu Diet Atkin.....he..he..kalo ghajin aa.....







Pulut udang untuk yg tak berdiet...montok dan gumok..malaz nak buat kecik2....makan seketoi pun suami daku dah kenyang...bang,abiskan tau...kite diet...






Pulut kuning tu bukan aku yg masak.
Pulut kuning pemberian kakak ipar...bagi banyak separuh di buat pulut udang atau pulut panggang..
Pulut dah sedia lemak...separuh lagi pulut kuning di makan dgn gulai ayam.Inti pulut kuning ala2 serunding.Inti takde sukat2...main campak2 gitu je..inti tu daku masuk dlm blender sampai lumat halus,antara bahan nya,kelapa parut putih,serai,lengkuas,halia,bawang merah,udang hidup(udang kertas yg putih)udang pepai,kunyit serbuk,air sedikit,sedikit cili kering(gunting,rendam air panas.dah siap blender,panaskan minyak sedikit,tumis bahan blender sampai naik wangi,masuk sedikit serbuk kayu manis,sedikit,gula,sedikit perasa dan garam,kacau hingga hampir kering.(Daku suka yg ala2 basah sedikit.tutup api.inti mesti ada pedas2 manis...
Sediakan daun pisang,sapu minyak masak sikit atas daun pisang..bungkus macam biasa








Daku panggang or bakar atas Pemanggang Ajaib je..x cantik daku bungkus...malu...takpe janji isi kat dlm enak dan sedap......










Sebab banyak pulut...daku masakkan kari ayam pekat + keledek oren....kalau pulut udang memang anak daku x makan...tapi bila ada kari eehh..gulai...kami jarang sebut kari...orang kampung Daku memang sebut gulai...gulai ikan,gulai daging,gulai sotong....apa jua rencah masakan yg menggunakan rempah kari,memang kami sebut gulai...
TERIMAKASIH PADA ANDA YG SUDI SINGGAH BLOG BIASA2 DAKU INI....Salam ahad...Dan SELAMAT HARI DATUK DAN NENEK PADA MEREKA YG SUDAH PUNYAI CUCU(setiap tahun hari ahad minggu pertama bulan oktober)

2 comments:

  1. Uittt....
    Dh ada Pulut Udang...
    X perasan kiter sbb dh beberapa hari x ziarah blog aunty...
    Kiter GANG...
    Suka sangat Pulut udang tu...
    Dolu Pakcik selalu beli time kitorang balik Kedah...
    Kat KL ni hari tu mak kiter beli...
    Sib baik sedappp..
    1 singgit
    Beli 5...5 henggit
    Kalau beli 10..sepohenggit la..
    Kalau beli seratus...seribh...sejuta..
    Hahaha..
    Sajer jer nk cakp banyak sebab terliur Pulut Udang tu...huhuhu

    ReplyDelete
  2. Pulut udang tak semua orang muda suka makan...Aunty tau...Dik Cella kan suka makanan berzaman ni...kalau NENEK Dik Cella buat mesti sedap..

    ReplyDelete